Voorbeschouwing WB Poznan: internationale concurrentie verwacht

Voorbeschouwing

Na dit weekeinde zal hoofdcoach Eelco Meenhorst een stuk wijzer zijn over hoe de nationale ploegen er echt voorstaan. Bij de tweede wereldbekerwedstrijden in Poznan is de concurrentie aanzienlijk sterker dan bij de eerste. Grote roeilanden als Nieuw-Zeeland, Australië, Verenigde Staten en Duitsland zijn nu ook van de partij.

Houd NLroei open! Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Gisteren gingen de eerste wedstrijden al van start in de skiffs en tweezonders. Beide Nederlandse topskiffeurs die indruk maakten in Belgrado, hebben ook in Polen behoorlijke kansen op eremetaal. Olympisch kampioen Stefanos Ntouskos en de nummer twee van afgelopen Spelen, Kjetil Borch, zijn er in elk geval nu nog niet bij. Hetzelfde geldt voor de Duitse wereldkampioen Oliver Zeidler, waardoor er absoluut kansen liggen voor Melvin Twellaar, die in Belgrado al knap tweede werd. De Groningse skiffeur won meteen zijn voorwedstrijd en kwam ook nog eens als snelste van het hele veld door de 1000 meterlijn door.

Florijn
Hetzelfde geldt voor Karolien Florijn die drie weken geleden het veld in de vrouwenskiff declasseerde. Het is interessant hoe zij ervoor staat tegen de Zwitserse Jaenine Gmelin, die in Tokyo nog de olympische finale roeide en al eens wereldkampioen was. In de voorwedstrijden liet Florijn meteen al zien dat zij inmiddels de te kloppen vrouw is. Ze won haar race overtuigend voor landgenoot Lisa Scheenaard en zette en passant ook nog ruimschoots de snelste tijd neer. De Eindhovense Scheenaard klokte de vierde totaaltijd en doet dus ook voorin mee.

Verdonkschot
Ook lijken er goede kansen te zijn voor de nieuwe dubbeltwee van Roos de Jong en Laila Youssifou. Saillant detail is dat zij het onder andere gaan opnemen tegen een sterke Amerikaanse boot die nu onder leiding staat van de voormalige Nederlandse hoofdcoach, Josy Verdonkschot. Hetzelfde staat te gebeuren in de lichte variant van dit nummer. Verdonkschot won met zijn Nederlandse vrouwen tweemaal goud en eenmaal brons bij de laatste vier Olympische Spelen en heeft met Michelle Sechser en Molly Reckford nu een dubbel in handen die in Tokyo al de finale haalde. Ze nemen het onder andere op tegen Verdonkschots voormalige pupil Martine Veldhuis, die inzet op een nieuwe combinatie met de nog jonge Phaedra van der Molen.

Meester/Clevering

Na een kort avontuur in het scullen zijn de voormalige topboordroeisters Veronique Meester en Ymkje Clevering terug in de tweezonderstuurvrouw. Voorheen kwamen de winnaars van olympisch zilver internationaal uit in de vier, nu krijgen zij eerst de kans zich in het kleinste nummer te meten met de wereldtop. Het veld lijkt redelijk open te liggen met op het eerste gezicht vooral kansrijke boten uit de Verenigde Staten en Ierland. De Nereus/Gyas-combinatie moest gisteren enkel het duo Wanamaker/Collins (USA) voor zich dulden.

Vierzonder
In de vierzonder zijn internationaal meer roeiers blijven zitten. De nieuw geformeerde boot met Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Tinka Offereins en Hermijntje Drenth krijgen pittige tegenstanders uit Australië met twee olympische kampioenen aan boord. Ook het bronzen Ierland heeft twee roeisters vastgehouden. Canada stuurt bovendien een ploeg met twee olympische kampioenen uit de acht aan boord.

Toplanden
De nieuwe dubbelvier van Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis zal ook een hoger niveau aantreffen dan in Belgrado toen het jonge kwartet verrassend de winst pakte. Olympisch kampioen China is met drie roeiers terug. Polen heeft traditioneel een sterke ploeg en Australië heeft ook olympische medaillewinnaars aan boord. Net als Nederland komt Duitsland komt met een compleet nieuwe ploeg.

Wiersma
Bij de mannen is de dubbelvier een van de hoger in rang geordende boten en na een kortstondige blessureperiode is olympisch kampioen Abe Wiersma terug in de boot. De ploeg met verder Finn Florijn, Jan van der Bij en Jacob van der Kerkhof liet in Belgrado China nog ontsnappen met het goud. In Poznan hebben ze de kans dit recht te zetten want dezelfde ploeg is nu ook van de partij. Polen, Duitsland en Estland met de 43-jarige Tonu Endrekson zijn nieuwe, sterke tegenstanders.

Estland
Estland is ook een opmerkelijke deelnemer in de mannen dubbeltwee. De voormalige wereldkampioen in dit nummer uit 2009 (!), de Duitser Stephan Krueger, komt nu ineens voor dit land uit, samen met de ervaren en olympische medaillewinnaar Kasper Taimsoo. Stef Broenink en Koen Metsemakers zullen drie weken na hun 7e plaats vast weer beter in vorm zijn en wellicht een grotere kluif zijn om te verslaan voor de andere Nederlandse dubbeltwee van Guus Mollee en Guillaume Krommenhoek. Favoriet echter blijven de Sinkovic-broers die in dit nummer goud wonnen in 2016 en na hun uitstapje in de tweezonder terug zijn in dit boottype.

Simon
Bij de vierzonders heeft bondscoach Diederik Simon beide viertjes uit Belgrado door elkaar gehusseld. De vier met de gebroeders Rienks, routinier Ruben Knab en Thetaan Sander de Graaf lijkt de snellere van de twee, maar dit moet uiteraard nog blijken. Grote kanshebber is echter Australië dat driekwart van haar olympische gouden boot naar Polen stuurt. Duitsland heeft de halve Nederlander Theis Hagemeister aan boord.

Tweetjes
In de tweezonder wonnen Niki van Sprang en Lennart van Lierop gisteren hun voorwedstrijd. De Nieuw-Zeelanders Thomas Mackintosh en Matt Macdonald uit de gouden olympische acht is hier de favoriet. In Poznan start ook voor het eerste de paratwee van Corné de Koning en handbikester Chantal Haenen. Ze hebben drie tegenstanders. Om 9:20u bijten zij als eerste Nederlandse boot de spits af. Om 10:05u volgt de vrouwen vierzonder als volgende boot.

Alle wedstrijden zijn hier te volgen. Ook staat daar een tijdschema.