Radioverslag 1936: diverse innovaties bij de Head of the River

Voorbeschouwing

Roeigeschiedenisexpert Johan ten Berg dook weer eens pareltje op, dit keer eigenlijk uit de Amstel. Het gaat het namelijk om een radioverslag uit 1936 van de Head of the River. Aan het woord komt de secretaris van de Amsterdamse roeibond. Hij vertelt over diverse innovaties.

1936
Zo stond er 87 jaar geleden voor het eerst een grote klok in het startgebied zodat de roeiers en stuurlieden gemakkelijk de tijd in de gaten konden houden. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van een elektrisch versterkte geluidsinstallatie voor de starter. En er was een telefoonlijn naar het startgebied aangelegd zodat er contact kon zijn over ploegen die nog het water op moesten gaan. Verder is een onversneden wedstrijdverslag te beluisteren, waarmee de basis van de huidige razende roeireporters werd gelegd.

2023
De Head of the River is anno nu nog steeds een dynamisch evenement. Komend weekeinde moeten de ploegen ermee rekening houden dat vanwege werkzaamheden aan de brug bij Ouderkerk de doorvaart daar is gestremd. Hierdoor is de start van de wedstrijd verplaatst in de richting van Amsterdam. Hier is daarover meer te lezen.

Het geluidsfragment uit 1936 is hier te beluisteren, een globaal kaartje van het parcours van komend weekeinde staat hieronder.