Vandaag gaan op het prachtige meer van Bled de Europese kampioenschappen van start. Voor de Nederlandse equipe is het evenement – na de WK van komende najaar – het belangrijkste moment van het jaar. De ploeg is in elk geval fysiek goed voorbereid.
Ten opzichte van vorig jaar zijn er behoorlijk wat wissels. Dit gaat met name op voor de mannenploegen. Zo zal Melvin Twellaar zijn Europese titel in de skiff niet verdedigen maar in de dubbeltwee stappen met zijn oude en vertrouwde partner Stef Broenink met wie hij in Tokyo al zilver haalde. Het duo roeit in het op papier sterkste veld van de EK. De gebroeders Sinkovic zijn de regerend Europese titeldragers en ook olympisch kampioen van 2016. In Tokyo waren ze de beste in de tweezonderstuurman. Frankrijk legt met Hugo Boucheron en Matthieu Androdias de huidige olympisch kampioen en wereldkampioen op het water.
Dubbelvier
Ondertussen keerden ook de olympisch kampioenen Koen Metsemakers en Tone Wieten terug van hun sabbatical. Zij versterken nu vermoedelijk de dubbelvier die vorig jaar nog vierde werd bij het WK. Krachtpatser Simon van Dorp en de soepele Finn Florijn bleven in deze boot. Ook zij treffen een sterk Europees veld met het wispelturige Polen (wereldkampioen), Europees kampioen Italië en WK-medaillewinnaar Groot-Brittannië.
Acht
Ook bij de boordroeiers ging de selectie op de schop. De complete bronzen mannen vierzonder van vorig WK (Rienks/Rienks/Knab/De Graaf) zit nu in de acht met drie zittenblijvers (Van Sprang/Van de Kerkhof/Makker) en Jan van der Bij. Het is voor deze groep van bondscoach Diederik Simon de prioriteitsboot en de grote vraag zal zijn of ze de Britse wereldkampioenen kunnen bijbenen of zelfs wellicht kunnen verslaan. Interessant is ook of de Deutschland Achter zijn vormdip te boven is.
Rest
Achter de acht in de pikorde ligt een boot die zomaar eens voor een verrassing kan zorgen. De vierzonder is dit jaar vooral jong en getalenteerd. Na vier jaar studeren in Amerika maakten Gert Jan van Doorn en Olav Molenaar weer de oversteek naar Nederland. Beiden waren bijzonder succesvol tijdens de trials van afgelopen winter en zitten nu met de piepjonge Guus Mollee (21) en de ervaren Nelson Ritsema in de boot. Hoewel zeker geen favoriet voor het goud – dat is Groot-Brittannië en eventueel Roemenië – zien hun roeifilmpjes op social media er goed uit. Guillame Krommenhoek en Abe Wiersma komen terug van blessures en zullen (evenals Lennart van Lierop in de skiff) in de tweezonder willen laten zien dat ze in een van de andere boten thuis horen.
Karolien Florijn
Bij de vrouwen veranderde er een stuk minder. Wereldkampioene Karolien Florijn verdedigt in Slovenië haar Europese titel, maar de kans is groot dat het minder gemakkelijk zal gaan dan een jaar terug. Simona Radis uit de bijzonder succesvolle Roemeense dubbeltwee (wereld- en olympisch kampioen) probeert het nu in de skiff en kan zomaar een geduchte concurrent worden van Florijn. De andere vrouwen zullen vermoedelijk niet in de buurt kunnen komen van deze twee.
Youssifou & De Jong
De overstap van Radis kan Laila Youssifou en Roos de Jong op hun beurt zomaar een extra kans op goud opleveren. De Roemeense dubbeltwee zal ongetwijfeld wat verzwakt zijn, maar vaste waarde Ancuta Bodnar heeft in Andrada-Maria Morosanu een uitstekende vervanger gevonden. De roeister werd al wereldkampioen in deze bootklasse bij de roeisters tot 23 jaar. Oostenrijk heeft met de zusters Lobnig ook een sterke boot in huis.
Twee, met kans
Ook de zilveren tweezonder van Veronique Meester en Ymkje Clevering bleef ongewijzigd. Nu een van de roeisters van wereldkampioen Nieuw-Zeeland is gestopt, lonkt voor hen de absolute wereldtop. Even leken ze concurrentie te krijgen van meervoudig olympisch en wereldkampioene Helen Glover en het grote talent Heather Stanning, maar de Britse bond koos ervoor om hen in de vierzonder te zetten. De Nederlanders zijn zodoende favoriet maar zullen vooral moeten afrekenen met Roemenië, Ierland en eventueel Groot-Brittannië.
Vieren
Zoals eerder vermeld is de Britse vierzonder torenhoog favoriet. Het Nederlandse kwartet van vorig jaar (Oldenburg/Boonstra/Drenth/Offereins) bleef ondanks de heftige val en operatie van Oldenburg intact en zal de Britten het vuur aan de schenen leggen. Ook hier is Ierland een geduchte concurrent. Voor de wél gewijzigde dubbelvier zal dit EK een goeie test worden. Lisa Scheenaard en voormalig lichtgewicht Martine Veldhuis vervangen Bente Paulis en Nika Vos en nemen het met Ilse Kolkman en Tessa Dullemans op tegen tal van kanshebbers. De strijd om het goud lijkt met Italië, Groot-Brittannië en een talentvol Roemenië volledig open te liggen. Ook Nederland heeft hierbij zeker kansen.
Alle informatie (startlijsten en resultaten) zijn hier te vinden. De NOS maakte in aanloop naar het EK een reportage op de Bosbaan met Karolien Florijn en de mannen dubbeltwee.