Voorbeschouwing Varsity: Skøll of Nereus?

Voorbeschouwing

Om in paardenracetermen te spreken: uw voorbeschouwer van dienst ziet twee Varsity-favorieten. Het is geen grap. Beide ploegen komen uit Amsterdam, elk ook nog eens met een deels rood outfitje. Nereus doet al lang mee, en verliest in de moderne roeigeschiedenis eigenlijk niet zo heel vaak. Voor relatieve nieuwkomer Skøll zou het de eerste keer zijn.

Dat geldt niet voor Skøllcoach Steffen de Vries. Zijn Varsityteller staat op zes zeges, steeds als inhuurcoachkracht, bij Skadi en Orca. “Maar met Stijn Wieling, Wibout Rustenburg, Joost Schwarz, Jan van der Bij en stuurvrouw Julia Groenveld hebben we bij Skøll een mooie mix van fysiek vermogen, technisch gemak, ervaring en onbevangenheid aan boord. Overwinning zeven is in de maak”, aldus De Vries.

Of hij dit jaar al gelijk krijgt is echter de vraag. Nereus heeft een solide formatie. Multitalent Guus Mollee en de routinier met de mooiste naamcombinatie van roeiend Nederland – Mick Makker – zijn gekoppeld aan Michiel Mantel en Nelson Ritsma. Carien Upmeijer moet het kwartet tussen de juiste boeien sturen.

Delft
Mochten beide Amsterdamse ploegen falen, wie wint er dan? Laga was vorig jaar tweede. Krachtpatser Amos Keijser maakt echter geen deel meer uit van de rode formatie en dat scheelt een slok op de bekende borrel. Toch zijn deze Delftse mannen niet kansloos. Bart Roovers en Ralf Rienks kunnen een geslepen slagenpaar vormen, dat helpt om de laatste en alles bepalende slotkilometer van de finale goed door te komen. Laga betaalde vorig jaar het collegegeld voor die les.

Leiden
Njord heeft met tiendejaars wedstrijdroeier Stef Broenink een mastodont aan boord. Hij bewees in de skiff tot de sterksten van de wereld te behoren. Hij won zilver in Tokyo, maar is volgens een anonieme bondsstafmedewerker gemaakt van titanium. Dat is sterk spul. Of zijn ploeggenoten het Broeninkgeweld al kunnen bijbenen valt te bezien. Mogelijkerwijs worden er drie roeiers op het tegenovergestelde boord van dhr. Titanium gepositioneerd.

Utrecht
Triton heeft met Jacob van de Kerkhof een levende vereenigingslegende aan boord. Een aantal jaren geleden begon deze kanokoning aan roeitochten over drie kilometer, bij de derde poging was het raak en schreef hij geschiedenis door met zijn ervaren kompanen de Varsityvloek te doorbreken. Nu is hij de man met ervaring, maar zijn ploeggenoten zijn én sterk én niet al te onhandig.

De rest
Het zijn er nogal wat: 12 stuks. Passende kwalificaties: kanonnenvoer, leuk dat ze er ook (weer) zijn, moeten-heel-veel-geluk-hebben tot volkomen kansloos. Hoewel? Theta heeft met Sander de Graaf een olympiër aan boord. Maar Eindhoven stelt een vice-olympisch roeikampioen en een meervoudig tegenwindfietskampioen niet op.