Voorbeschouwing Henley Royal Regatta, NL live vanaf 11.10u

Voorbeschouwing

Voor het eerst is er al op dinsdag gestart bij de oudste roeiwedstrijd ter wereld: de Henley Royal Regatta. Drie studenten achten van Nereus, Laga en Triton wonnen dindag met gemak hun eerste wedstrijd. De komende dagen komt een flink aantal Nederlanders aan de start.

Maak de roeijournalistiek mogelijk. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

De nationale bondsequipe laat Henley – net als de komende wereldbeker in Luzern – schieten. Toch zijn er enkele Nederlanders vertegenwoordigd in de hoogste velden. Zo komen U23-skiffeur Wietse Morreau en Skøll-solist Joost Schwarz in actie bij de prestigieuze Diamond Sculls waar onder andere wereldkampioen Oliver Zeidler start. Boris Mulder (Nereus) en Niels Boonstra (Njord) doen mee in de dubbeltwee. Net als de kersverse open nationale kampioenen in dat nummer, Wibout Rustenburg en zijn Franse zwager en olympiër Guillaume Turlan (Skøll).

Tweezonder
Nereus stuurt ook een tweezonder bij de vrouwen met Floor van Ameijde en Iris Klok. In een veld met ook olympisch kampioen Nieuw-Zeeland zullen de winstkansen niet groot zijn. Datzelfde geldt voor Fien van Westreenen die haar twee van de University of California prefereert boven het verdedigen van haar wereldtitel bij de wereldkampioenschappen onder de 23 jaar. Hetzelfde geldt voor Isabel van Opzeeland, die in de hoogste klasse van de acht uitkomt voor Washington.

FISU-acht
Ook Olav Molenaar is met zijn universiteitsploeg van California naar Henley afgereisd. Hij gaat als een van de favorieten van start in de zogeheten Ladies Plate Challenge Cup. Zijn ploeg won de laatste universiteitskampioenschappen van Amerika, alleen zat hij toen in de tweede boot. Nu moeten zij in het een na hoogste achtenveld onder andere afrekenen met de boot die oorspronkelijk was geselecteerd voor de FISU WK en na enkele successen zich volgende week ook mag meten met de wereldtop in Luzern.

Temple
Bij het veld daaronder – het studentenveld van de Temple Challenge Cup – kunnen alle drie de Nederlandse ploegen ver komen. Nereus won vorig jaar, maar moet deels gedwongen door die winst nu een geheel nieuwe ploeg opstellen. Toch lieten deze relatief onervaren roeiers in eerdere nationale wedstrijden al goede dingen zien. Triton bereikte vorig jaar al de halve finale en hoopt met vrijwel dezelfde bemanning nu nog verder te komen. Het befaamde Oxford Brookes is de thuisfavoriet.

Nereusvier
Ook in de vierzonder van de Visitors Cup doen drie Nederlandse boten mee. Nereus is de meest opvallende inschrijving. Drie winnaars van de Temple Challenge Cup – Jasper Joordens, Lars Kreiter en Isaak Verkaik – hebben hun coach Dirk Uittenbogaard bereid gevonden in te vallen voor hun geblesseerde ploeggenoot Noud Scholten. Met de olympisch kampioen Uittenbogaard aan boord heeft deze ploeg zeker winstkansen, al hebben zeker Oxford en ook Washington goede kansen.

Viertjes
Die laatste ploeg treft in de eerste ronde een combinatie met Martijn Bos, routinier Daan Klomp, Vidraat Jorn Salverda en krachtpatser Stijn Wieling. Ook de voor de FISU WK geselecteerde ploeg met Thijs Ruiken, Sander Bakker, Cornelus Palsma en Leonard Vos (Njord/Aegir/Okeans/Gyas) doet hierin mee. In de viermet heeft zowel Nereus als Proteus-Eretes een ploeg ingeschreven.

Vrouwenachten
Voor de tweede keer op rij is er op Henley ook een studentenachtenveld voor de vrouwen uitgeschreven. Drie Nederlandse verenigingen (Nereus, Triton en Aegir) namen de moeite een acht te sturen. Welke het verste zal komen zal afhankelijk van de loting zijn, want alle drie lieten in eerdere races zien weinig voor elkaar onder de doen.

Het tijdschema voor morgen is hier te vinden. De wedstrijden worden allemaal live uitgezonden via onderstaande livestream. Nederlanders komen op de volgende tijden in actie (Nederlandse tijd).

11:10u: Laga versus University of California, Irvine (Temple Challenge Cup 8+)
12:35u: Nereus versus Durham University (Temple Challenge Cup 8+)
13:00u: Nereus versus Newcastle A (Prince Albert Challenge Cup 4+)
15:20u: Proteus-Eretes versus University of California (Prince Albert Challenge Cup 4+)
19:00u: Skoll/Skadi/Vidar/Orca versus University of Washington (Visitors Cup 4-)
19:45u: Triton versus University of London B (Temple Challenge Cup 8+)
19:50u: Okeanos/Gyas/Njord/Aegir versus Annecy&Grenoble (Visitors Cup 4-)
20:35u: Nereus versus Oxford University B (Visitors Cup 4-)