Wereldkampioen Luirink (63) moest op zijn zolder veel harder trappen dan van te voren bedacht

Interview

Lang leve het Internet. In Waalre werd vorige week een wereldtitel behaald van een toernooi dat eigenlijk in Canada werd gehouden. En dat kon doordat de Concept2-ergometers online gekoppeld waren. Op zijn zolderkamer moest Martin Luirink vorige week in de laatste meters van zijn 2K-ergometer-race in het veld voor lichtgewichten van 60-64 jaar alle zeilen bijzetten om alsnog de titel binnen te slepen. En dat lukte ternauwernood. Tot zijn verrassing bleef het virtuele bootje van zijn voornaamste opponent hem 1950 meter voor.

“Van te voren had ik recente races van mijn tegenstanders geanalyseerd en ook op Youtube bekeken. Op grond daarvan dacht ik dat Steve Tague mijn belangrijkste concurrent zou zijn, maar ik had niet gedacht dat hij onder de 6:54 zou komen”, zei Luirink over zijn verwachtingen.

Overrompelen
“Ik zat lang op 1:44/1:45 te stayeren, hij roeide voor mij uit. Op het laatste stuk moest ik enorm aan de bak. Pas in de slotmeters ging ik Tague voorbij”, aldus de lichtgewicht van Oranje. De Beatrixman overrompelde de Amerikaan met een enorme eindsprint waarbij Luirink richting de 1:30 ging. Hij kwam tot 6:51,7, rivaal Tague bleef moegestreden op 6;52,5 steken.

De Nederlander had gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de hybride Ergo-WK bood. De zestiger kon thuis zijn race doen en moest een video insturen van zijn weging. Het waren vooral deelnemers afkomstig van het Amerikaanse continent die in de Canadese indoorhal roeiden.

Ruggemerg
Hoe dan ook had Luirink mazzel dat hij kon meedoen. Want zijn sportieve carrière hing aan een zijden draadje. Eind 2021 viel hij van zijn fiets en liep daarbij letsel op aan zijn ruggemerg. “Daar ben ik nagenoeg compleet van hersteld, op wat tintelingen in mijn vingertoppen na. Maar doordat ik erna ook heel veel moest werken, heb ik in de aanloop naar dit WK wat minder kunnen trainen. Dat merkte ik aan mijn gewicht, maar uiteraard ook aan mijn conditie. De anesthesist verheugt zich op zijn pensionering. “in april ga ik een stuk minder werken, dan kan ik dus veel meer trainen. Laatst ben ik mijn wereldrecord kwijtgeraakt aan de Ier Denis Crowley, Ik wil er alles aan doen het weer in handen te krijgen. “

Concept2 banner