Van Opzeeland: ‘Een beetje peddelen in een boot leek me saai’

Achtergrond Algemeen Interview Voorpagina

Ze roeit nog geen twee jaar, maar drie weken terug won zij al als 16-jarige met overmacht de nationale titel in de oudste juniorencategorie. Komend weekeinde ligt Isabel van Opzeeland met haar skiff aan de start van de jeugd-EK.

Haar NKrace baarde opzien, te meer daar haar tijd van 7:53,26 ook bij de senioren niet had misstaan. Van Opzeeland zelf bekijkt het nuchter en was alleen met de overwinning al zeer content. “Ik vond het al een hele uitdaging om in een oudere leeftijdscategorie uit te komen. Dat ik zo zou winnen had ik niet verwacht. Tijdens de race had ik niet goed door dat ik al flink voor lag. Daarom heb ik het laatste stuk ook zo hard doorgeroeid.”

Talentdag
De Hoofddorpse kwam niet via de reguliere manier in de roeisport terecht. Haar moeder meldde haar aan bij een talentdag van sportkoepel NOC*NSF. Na een mislukt avontuur in de atletiek zocht ze een sport waarin ze wél succesvol kon zijn. Fysieke testen wezen uit dat Van Opzeeland met haar enorme lengte – ze is inmiddels 1.90m lang – het best kon gaan (beach)volleyballen of gaan roeien. Voor dat laatste zou ook haar een hoge zuurstofopname spreken.

Beachvolleybal
“Eerst leek beachvolleybal me wel wat, dan kom je op veel mooie plekken. Maar toen bedacht ik me dat ik zand op mijn lichaam helemaal niet prettig vind en omdat ik buiten wil sporten, werd het roeien.” Maar ook daarover was ze niet meteen enthousiast. “Het leek me eigenlijk vrij saai, een beetje peddelen in een boot.”

Avondeten
Dat veranderde al tijdens haar eerste instructieles bij de net opgerichte vereniging Iris in Lisse. Bondscoach junioren Ronald Florijn verwees haar daarnaar vanwege haar toenmalige woonplaats Nieuw-Vennep. “Ik moest gaan staan in de boot en sloeg om. Ik mocht bepalen welk avondeten ik kreeg als ik er weer in klom. Dat vond ik wel een leuke uitdaging.”

Iris
Al vrij snel maakte ze vanwege de betere faciliteiten en trainingspartners de overstap naar Die Leythe. Toch blijft Van Opzeeland nog steeds haar eerste vereniging trouw. “Hoewel ik de enige wedstrijdroeister ben, heb ik er nog mijn vriendinnen en train ik er nog twee keer in de week.” Dat dat in een veel mindere boot is dan de gloednieuwe Empacher die ze in Leiden gebruikt, deert haar niet. Ook haar coach van Iris, Mariëtte Dijkstra, is nog steeds nauw betrokken bij haar trainingen.

School
Inmiddels traint de roeister elke dag in de trainingsgroep van Ed Maan. Een uitdagend schema voor een 16-jarige, zeker in combinatie met haar HAVO-opleiding en het vele reizen. Zelf vindt ze het meevallen. “Het scheelt dat ik er veel plezier in heb en als ik het druk heb met school mag ik minder trainen.”

EK
Van Opzeeland trekt zich op aan haar trainingspartners Karolien Florijn – met wie ze vorig jaar zelfs nationaal kampioen werd in de dubbeltwee bij de senioren – en Gert Jan van Doorn. Deze Zoeterwoudenaar werd eveneens nationaal kampioen en mag ook de EK in het Duitse Krefeld starten. Verwachtingen heeft ze niet. “Ik heb geen idee tegen wie ik start en hoe goed ze zijn. Ik hoop de finale te halen.”

Toekomst
Het zou goed kunnen dat ze na de EK weer in een ander nummer zit. Van Opzeeland vindt vooralsnog alle boottypes leuk waar ze in zat. Ver naar voren kijkt ze nog niet. “Natuurlijk zou ik het leuk vinden om later naar de Olympische Spelen te gaan, maar het is geen doel op zich. Zolang ik het leuk blijf vinden, ga ik door.”

©NLroei, 17-5-2017