Amsterdamse Van Zomeren wint als zwaargewicht in Essen

Kort

Amber van Zomeren kan hard uithalen. Zondag won de Amsterdamse skiffeuse in Essen de zware klasse. De Nederlands kampioen van 2015 van de solerende lichtgewichten wil zich binnenkort weer laten inwegen. Bij de Hügel Regatta presteerde Groninger Luuk Adema ook sterk.

Van Zomeren versloeg onder andere de zware olympiër Marie-Cathérine Arnold. Op zaterdag had de Willem III-roeister met forse tegenwind nog van het Duitse zwaargewicht met anderhalve seconde achterstand verloren. Een dag later keerden de kansen. “Ik merkte zondag vanaf het begin dat ik heel veel controle had. Alles wat ik bedacht, pakte goed uit. Dat gaf tijdens de race veel vertrouwen. Ik voelde dat ik misschien wel kon winnen. Toen dat ook gebeurde, was ik superblij”, zegt Van Zomeren die niet had gedacht in Duitsland het zware veld te kunnen winnen.

Licht
Ze legt uit waarom ze niet in haar lichte veld uitkwam. “Ik ben nog niet op gewicht. Ik heb geen duidelijk beeld meer voor ogen wat ik met het lichtroeien kan bereiken, waardoor mijn motivatie om af te vallen weg was. Het staat binnenkort weer in de planning om licht te starten.”

Adema
Luuk Adema van Gyas gaat goed. De regerend Nederlands skiffkampioen tot 23 jaar hield met een vierde plaats aansluiting met ervaren topsolisten, waaronder Tim Ole Naske. Deze Duitser is heersend wereldkampioen in de SB-categorie.