Olympische baan van Tokyo geopend

Kort Voorpagina

Dertien maanden voor de start van de Olympische Spelen in Tokyo opende afgelopen weekeinde het organisatiecomité de olympische roeibaan. Op een zeer winderige baan roeiden twee ploegen van voormalig Oxford- en Cambridgeroeiers tegen elkaar.

De baan werd geopend door FISA-voorzitter Jean Christophe Rolland, die verklaarde zeer tevreden te zijn over de baan met uitzicht over de stad en met goed weer op de befaamde Mount Fuji. “Ik ben zeer verheugd te zien dat alles volgens plan verloopt en er enkel nog kleine dingen aangepast hoeven te worden”, vertelde hij aan Japan Times.

Vuilnisbelt
De baan is gekomen op de plek van een voormalige vuilnisbelt dat is getransformeerd tot een bos. De kwaliteit van het water staat echter niet ter discussie. Wél kreeg de baan meteen een testcase te verduren, want de wind was in Tokyo afgelopen weekeinde behoorlijk heftig. Het scheelde niet veel of de roei-evenementen hadden afgelast moeten worden. Bescherming van gebouwen of bomen is er amper.

Wind
“Natuurlijk kan het een probleem worden als de wind te hard waait, maar het is nu de vierde keer dat ik hier ben en het is pas de enige keer dat er zulke wind waait. En in een programma van acht dagen kan er altijd wel geschoven worden als de situatie zich wel voordoet”, zei Rolland.

WK Junioren
Het eerste grote evenement dat op de baan wordt georganiseerd zijn de wereldkampioenschappen voor junioren, medio augustus dit jaar. Ook de Nederlandse roeibond stuurt hier een delegatie met meerdere ploegen naar toe.