NLroei eerstejaars: “Het is een onstuimig seizoen met allemaal verschillende winnaars”

Algemeen

De eerste klassementswinsten zijn geboekt. De lichte mannenacht van Nereus en de lichte vrouwen van Okeanos hebben die zege al veilig gesteld. “Toch voelt het nog niet helemaal zo”, zegt Okeanosroeister Kika Banning. “We hebben eerst nog een wedstrijd te winnen. Pas dan gaan we het echt vieren.”

Dat getuigt meteen van de strijdlust waarmee de Amsterdammers de slotwedstrijden tegemoet zien. Banning: “Bij de Damen wonnen we van Njord, maar daarvoor moesten we wel een felle strijd leveren. Dat is leuk. We moeten flink aan de bak om te kunnen winnen. Dat maakt het leuk.”

EUC
De Okeanosploeg heeft haar zinnen gezet op winst bij de Slotwedstrijden. “We willen weer laten zien dat we de snelste zijn”, zegt Banning’. Daarna is het volgende doel al in zicht. “Begin september starten we bij de EUC, in Zweden.” Dat is het Europees kampioenschap voor studenten.

Lekker
Bij de zware vrouwenachten wisselen de winnaars elkaar af. Na acht verroeide wedstrijden zijn er dit seizoen vijf verschillende winnende ploegen. Bij de Damen hadden de vrouwen van Njord deze eer. “De voorwedstrijd ging niet goed, maar de finale ging heel lekker”, blikt slag Lieve Verhoeven terug. “We hadden in de finale echt heel goed onze benen eronder. En dan pakken we de overwinning.”

Bruut
Dat was ook wat er volgens Verhoeven miste in de voorwedstrijd. “Het ritme klopte wel redelijk en het zat ook wel goed samen. Maar de echte overtuiging miste nog. In de tussenbespreking hebben we te horen gekregen dat we echt bruut moesten gaan roeien in de finale.” En zo geschiedde.

Onstuimig
Verhoeven hoopt de overwinningsmood een goed resultaat over twee weken oplevert. “We zijn dit weekeinde een plaats opgeschoven in het klassement. Het doel is in elk geval om die plaats vast te houden.” De Leidenaren staan derde. “Maar met al die verschillende winnende ploegen is het ook een behoorlijk onstuimig seizoen geweest. Dus wie weet wat er de laatste wedstrijd nog meer allemaal kan gebeuren. We moeten het ook maar weer zien.”

Gelijk
Njord won en staat daarmee dus derde, op een paar punten afstand van Skadi en Aegir. Aegir presteerde het om het punt achterstand dat zij hadden in te lopen op koploper Skadi. Beide ploegen gaan gelijk aan de leiding. De laatste meters bij de Slotwedstrijden kunnen dus wel eens beslissend worden.

Dipje
Bij de lichte mannenachten had klassements- en routinewinnaar Nereus een dipje, zo lijkt. Het was Gyas dat daar het best van profiteerde. De winst ging naar Groningen. 

Achterstand
De strijd om de winst bij de mannenachten werd wel in het voordeel van Nereus beslecht. Daarmee wordt medekanshebber en thuisroeiend Laga op vijf punten achterstand gezet. Dat geeft Nereus goede papieren voor de klassementswinst over twee weken. Een stiekem lonkende zinderend spannende Slotfinale lijkt daarmee afgewend.