NLroei eerstejaars: In Delft houden ze Amsterdammers gefocust

Algemeen

De strijd om de koppositie bij de zware mannenachten is al heel het jaar spannend. Nereus en Laga wisselen stuivertjes. Waar de Delftenaren na de Hollandia luttele punten voorsprong hadden, geldt dat nu voor de Amsterdammers. “We zijn er nog niet”, zegt Nereusslag Lars Kreiter.

“Het is super competitief, dat houdt voor ons de spanning erin”, gaat Kreiter verder. “Het gaat steeds om een paar punten of zelfs maar één punt verschil. Dan is iedereen scherp en gefocust.” Wat hij vooral leuk vindt aan de situatie is het contact dat ze met hun Lagaconcurrenten onderhouden. “Op het water zijn er alleen maar gespannen koppen en is er strijd, maar naast het water kunnen we het heel goed met die gasten vinden.”

Strijdlustig
Scherp blijven is belangrijk voor de mannen. Kreiter: “We hebben geleerd dat het tij elke keer weer kan keren. Het is dan lastig om dat weer om te wisselen, dus we moeten erbij blijven en niet denken dat we er al zijn.” Volgende wedstrijd zou het kunnen dat Laga de tien punten weer binnenhaalt. In dat geval komt de winst om het klassement neer op de finale bij de NSRF. “Dat zou ook mooi zijn”, bekent Kreiter strijdlustig.

Sfeer
Dat er de hele tijd iemand op de hielen zit, maakt het jaar voor Kreiter een stuk leuker. “Het is steeds het een of het ander. We worden eerste of tweede (op een derde plek na) en Laga ook. We kennen elkaar en maken grappen over en weer. Op het water maken we elkaar af. Maar tegelijkertijd het goed samen kunnen vinden maakt de sfeer heel goed.” En juist dat houdt de boel gefocust. “We weten zeker dat ze er in Delft alles aan doen om het tij weer te keren. We moeten ‘erop’ blijven.”

Spannend
Bij de zware vrouwen had Skadi een redelijk comfortabele voorsprong opgebouwd van zeven punten. Maar een dipje in de prestaties van de Rotterdammers en winst van Aegir brengt weer spanning aan de top. De Groningers roeiden een stabiel seizoen en namen telkens 6, 7 of 8 punten mee huiswaarts. Twee weken geleden werd de ploeg beginneling-af en dat maakte de honger naar winst wakker.

Start
“We zijn geen goede starters. Maar twee weken geleden wonnen we, mede door een goede start”, zegt roeister Orren Smeding. “Dat hebben we bij de finale zaterdag ook gedaan.” Van tevoren hing het al in de lucht. “We waren allemaal vrij nerveus. Normaal nemen we een uur voor de start cafeïnepillen, maar daarvoor waren we te laat dit keer.”

Waard
“Het voelde gek dat we tweede lagen in het klassement, maar nog nooit hadden gewonnen”, zegt Smeding. Daar hebben ze verandering in gebracht. “We hebben weinig pieken en dalen gehad. Maar we zijn ook een heel jonge ploeg en hadden even het besef nodig dat we kunnen winnen. Dat hebben we twee weken geleden gehad in het beginnelingenveld. Nu hebben we in het klassement bewezen dat we de tweede plek wel waard zijn.” Zij naderen koploper Skadi op een punt, dus zelfs promotie lijkt nog realistisch.

Klassementswinst
Bij de lichte mannenachten is de spanning eraf. Met nog twee wedstrijden voor de boeg is Nereus al niet meer te kloppen. De lichte vrouwen van Okeanos wonnen op eigen water en stelden daarmee hun winst ook zeker.