Van Dorp en Bon tweede bij Amerikaanse universiteits-kampioenschappen

Wedstrijden

Simon van Dorp en Fanny Bon slaagden er met hun universiteit van respectievelijk Washington en Texas nèt niet in om de USA-kampioenschappen te winnen. Bon was afgelopen weekeinde zelfs heel dichtbij de winst. Slechts driekwart seconde scheidde haar acht ploeggenoten van de zege.

Desondanks kon de Amsterdamse terugkijken op een geslaagde race. Het zilver was het beste resultaat ooit van haar universiteit. Daarnaast beschikte concurrent Washington over een ijzersterke bemanning, waaronder het Griekse toptalent Sofia Asoumanaki die op haar 19e al vierde werd in de dubbeltwee bij de Olympische Spelen.

Voldoening
“Natuurlijk voelt het alsof je goud verliest, zeker als het verschil zo klein is. Maar we hebben alles gegeven en ook meer bereikt dan ik voorafgaand aan dit toernooi had gedacht. Persoonlijk is het bijzonder dat ik juist voor Texas heb gekozen om iets aan een programma toe te voegen in plaats van achteraan sluiten bij een grotere universiteit. Het geeft dan ook veel voldoening dat ik hier aan mee heb kunnen werken.”

U23-selectie
Het was voor Bon haar laatste deelname aan de kampioenschappen. Ze studeerde deze weken af en keert spoedig terug naar Nederland. Dan sluit ze aan bij de U23-groep van Jeroen Spaans. “Ik heb gemerkt dat ik roeien en het maximale proberen te bereiken nog superleuk vind. Dus ik heb heel veel zin om te kijken of ik nog iets kan betekenen voor de U23-selectie.”

Wisselingen
Van Dorp was duidelijk minder content. Zijn ploeg verloor net als vorig jaar van Yale University, die met ruim drie seconden voorsprong duidelijk een maat te groot was. “We wisten wel dat Yale de favoriet was en in het toernooi hebben we geen grote fouten gemaakt. Zo roeiden we in de finale onze snelste race. Maar we hebben vooral een tamelijk hectisch seizoen gehad met veel wisselingen.”

Seat-race
De snelste Nederlander op de Concept2-ergometer meent dat het wisselen zijn ploeg heeft opgebroken. “Vijftien van de zestien roeiers uit de eerste twee achten hebben dit seizoen in beide boten gezeten. Pas zondag voor deze kampioenschappen kreeg ik via een seat-race een kans om terug te komen en dat is gelukt. En hoewel we in die laatste week nog hele grote stappen hebben gemaakt, was dat niet genoeg.”

Mantel
“De Nederlander in mij denkt dat een langere periode samen roeien een betere bootsnelheid had opgeleverd”, stelt de roeier van Willem III. Michiel Mantel, die bij de prestigieuze Windermere Cup nog in de eerste boot zat, moest uiteindelijk genoegen nemen met een plek in de tweede acht.

Bondsgroep
Van Dorp maakt deze weken zijn laatste examens in Seattle en vliegt 15 juni terug naar Nederland om zich daar samen met Maarten Hurkmans – die met California als vierde finishte – aan te sluiten bij de bondsgroep van Mark Emke. “Ik heb daar veel zin in, ik voel me fit en denk dat er aardig wat te halen valt dit seizoen.” In welk nummer dat moet gebeuren zal komende weken blijken.

De uitslagen van de vrouwen staan hier. Die van de mannen zijn hier te vinden.