Afvalrace vrouwenacht van start

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden
Vandaag begint in Sevilla de selectie voor de nationale vrouwenacht, die in mei bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) gaat proberen een olympische ticket veilig te stellen.
Vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot nodigde voor deze selectie naar aanleiding van de selectiemomenten in december elf vrouwen uit, die komende twee weken in Zuid-Spanje een aantal selectieraces zullen doen.
Transparant
Verdonkschot is vrij open over zijn plannen. “Ik heb er voor gekozen om volledig transparant te zijn tegenover de groep. Zo weten de roeisters precies waar ze aan toe zijn.” Dat de ploeg in dat geval invloed kan hebben op de uitslag vindt hij geen groot probleem. “Dit soort selecties zij nooit compleet objectiveerbaar, maar we doen wel ons best het zo goed mogelijk uit te voeren. We gebruiken doldrukmeetingsapparatuur, alle races worden op video vastgelegd en er is een vast raceprotocol.”
Time-trials
De Amsterdamse coach heeft ervoor gekozen om alle races in de acht te doen, dus zogenaamde time-trials waar na elke race één persoon wordt vervangen. “Ik had ook kunnen seat-racen in vier-zonders, waarbij je echt mensen tegen elkaar uit kan wisselen, maar een vier is nu eenmaal anders dan een acht.”
 
Stuurboord
Ook weten de vrouwen al wie tegen wie zal worden geracet. Vandaag zullen de coaches de stuurboordroeisters onder de loep nemen, waarbij Heleen Boers, Jenny de Jong en Sophie Souwer het tegen elkaar op zullen nemen. Om iedereen dezelfde belasting te laten halen, roeien degenen die niet in de boot zitten tegelijkertijd dezelfde afstand in de twee-zonder. De races zullen allemaal over duizend meter gaan.
Vrijdag
Vrijdag volgt een nieuwe ronde waarbij in drie races bakboord wordt bekeken. Naar aanleiding van alle resultaten beslist Verdonkschot samen met zijn collega’s Kirsten van der Kolk en Titus Weijschedé hoe het vervolg er precies uit zal zien. Een mogelijkheid is dat eerder genoemde Souwer nog een overstap zal maken naar bakboord. De groep is tot 29 januari in Sevilla. De selectie zal sowieso voor het eind van het kamp bekend zijn.
©NLroei, 20-1-2016