Heijbrock voorlopig uit lichte vier

Achtergrond Algemeen

Tim Heijbrock traint de komende tijd niet in de lichte mannen vier zonder. Hij is overtraind. Bart Lukkes neemt zijn plek in.

Heijbrock, die sinds 2009 onafgebroken deel uitmaakte van de lichte vier zonder, kampt al enige tijd met overtraindheidsverschijnselen. Tijdens het onlangs gehouden trainingskamp in Soustons is besloten hem voorlopig buiten de boot te houden.

Eigen traject

Hoe lang deze situatie gaat duren is nog onduidelijk. “Hij gaat de komende tijd een eigen traject volgen om weer op voldoende niveau te komen. We hebben gezegd dat de andere roeiers zich er mentaal op moeten voorbereiden dat het mogelijk is dat we het hele seizoen met Bart Lukkes zullen varen”, laat bondscoach Jeroen Spaans weten.

Schema
Volgens de coach heeft onder andere het nieuwe trainingsprogramma er flink bij Heijbrock ingehakt. “Het schema op basis van veel fysiek werk komt hard bij hem binnen. Daarnaast kostte het gedoe met de Muda’s hem veel energie.”

Muda’s
De naam van Heijbrock kwam in de media veelvuldig naar voren bij de ruzie tussen de tweeling en de roeibond over het feit dat niet beide broers welkom waren bij de equipe. De mening van de roeier van Willem III zou de oorzaak zijn geweest dat Tycho Muda niet mee mocht doen met de selectie van de lichte vier.

Probleem
Ironisch genoeg is het nu niet meer mogelijk dat een van hen Heijbrock zal vervangen. “Het is sowieso jammer dat het varen met de Muda’s geen optie meer is. Als Vincent positief op ons aanbod had gereageerd, was er geen probleem geweest”, zegt Spaans daarover.

Lukkes
Heijbrock wordt vervangen door Bart Lukkes. De reserve van afgelopen WK, Daan Klomp, is inmiddels overgestapt naar de zware gewichtsklasse. De 23-jarige Lukkes, die zowel in 2013 als in 2014 een medaille won bij de wereldkampioenschappen onder 23 jaar, kampte echter een groot deel van het seizoen eveneens met symptomen van overtraindheid. “Hij is op de weg terug en dat gaat het goed”, aldus Spaans.

Programma
Volgens Spaans is het niet zo dat zijn groep structureel te zware arbeid verricht. “Dit soort situaties voorkomen doe je nooit als je op het randje aan het trainen bent. Dat is ook nodig om beter te worden. Daarnaast is het niet alleen het programma dat invloed heeft. Er spelen ook altijd andere factoren, zoals zaken in de privésfeer. We proberen het uiteraard te voorkomen en daar gebruiken we ook apparatuur voor.”

Heijbrock wilde niet reageren op vragen van NLroei.

© NLroei, 19-1-2016