Column Helma Neppérus: aantal jeugdroeiers kan groeien

Algemeen Column

Roeien is een bijzondere sport. Dit weekeinde werden twee internationale wedstrijden tegelijk geroeid. De wereldbeker in Plovdiv en de wederopstanding van de vroeger bekende Wedauregatta in Duisburg. Gevolg daarvan is wel een magere inschrijving in heel wat nummers. Maar er vallen meer zaken op.  Bijvoorbeeld dat veel studentenverengingen hard groeien, maar ook dat er relatief weinig jeugd roeit.

Wat betreft ledenopbouw vallen we als roeisport  op. Heel wat sportbonden hebben het momenteel moeilijk. Mensen gaan liever individueel hardlopen of fietsen, dan lid te worden van een sportvereniging. Maar de roeibond stijgt nog steeds wat betreft ledenaantal. Voor roeien heb je een boot nodig en niet zoveel mensen kunnen die in hun eigen tuin in het water leggen.

Dus wie wil roeien zal eigenlijk altijd wel lid worden van een vereniging. Een roeivereniging heeft boten nodig en boten kosten geld. Voor wedstrijdploegen is dubbel gebruik van een boot niet zo handig. Dus je zult als verenging keuzes moeten maken.

En dat is lastig, waar geef je  prioriteit aan: aan veteranen of aan het roeien door jeugdploegen? Ploegen met ambities trainen een aantal malen per week. Wat dat betreft heeft een hockeyvereniging, waar de jeugd twee maal per week een uur traint het gemakkelijker. Wat betreft wedstrijden kunnen jonge hockeyers elke week in de regio een wedstrijd spelen en dat is met roeien niet het geval.

Op zich is meer roei-evenementen organiseren om meer jeugd te krijgen een idee dat met zekere regelmaat opkomt. Ik kan me de gedachte goed voorstellen. Maar op verenigingen blijft dan het punt van de boten plus dat er een coach moet zijn, die er aan wil gaan trekken. Ook moet een verenging goed roeiwater hebben. Dat is ook een lastig punt met groeiende binnenvaart en drukke binnensteden. Dus laten we meer doen om meer jongeren te krijgen en vooral ook om ze vast te houden. En daar kunnen de studentenroeiverenigingen een goede rol bij spelen.

Deels gebeurt dat ook al, maar laat ook niet-toppers tijdig zien dat roeien als jong volwassene leuk kan zijn. Als mensen een aantal jaren actief zijn bij een studentenvereniging en ook nog studeren, kan roeien daarna zeker een rol blijven spelen, maar dan is er vaak een jong gezin en wordt door mannen en vrouwen ook aan de loopbaan gewerkt.

We moeten eens kijken hoe je mensen geïnteresseerd houdt, zonder dat dit elke week echt veel uren kost. Daar zouden studentenverenigingen over in gesprek kunnen gaan met de zogeheten burgerverenigingen in hun regio. en zoveel jaren later krijgen ze er dan goede juniores voor terug.