Zeven Nederlandse juniorenploegen starten wereldkampioenschappen

Algemeen

Namens Nederland doen zeven ploegen een gooi naar het eremetaal dat verdeeld wordt bij de wereldkampioenschappen voor junioren. Vandaag begint het toernooi in het Litouwse Trakai. Grootste kanshebber lijkt de jongensacht, het nummer waarmee oranje twee jaar geleden nog de hoogste podiumtrede betrad. Vandaag is het de beurt aan de skiffeurs en de dubbeltweeën.

Vorig jaar in Rotterdam was het Italië dat bovenaan de medaillespiegel prijkte, gevolgd door de Duitsers. Laatst genoemde lijkt dit jaar opnieuw machtig. Bij de jongensachten hebben zij een wereldtitel te verdedigen. Hoewel de bemanning ten opzichte van vorig jaar bijna geheel is vervangen, is Duitsland grote kanshebber. Grote concurrentie zal er komen van de Verenigde Staten. Vorig jaar wonnen de Amerikanen zilver en met drie ervaren roeiers aan boord lijkt de titel dichtbij. Nederland zal naar verwachting ook kunnen meedoen om het eremetaal.

Dubbeltwee
Vanmiddag verschijnt de dubbeltwee van Max Gompel en Casper van Luyken als eerst aan de start. Grootste kanshebber in dit boottype lijken de Duitsers, aangezien dat koppel vorig jaar al met zilver naar huis ging. De Hollanders treffen hen in de voorrondes in ieder geval nog niet. Hun vrouwelijke evenknie in de personen van Ilse Feenstra en Femke van Vliet starten vandaag ook hun voorronde. Afgaande op hun prestatie bij de Holland Beker kunnen zij hoge ogen gooien. Aangezien Feenstra naar verluidt net van een blessure af is, is het de vraag of zij uiteindelijk opgewassen zijn tegen de ook hier sterke Duitse tegenstand.

Skiffeurs
Jongensskiffeur Lodewijk Tilanus moet een van de twee snelsten zijn om een plaats in de kwartfinale zonder een extra ronde veilig te stellen. Het veld kent maar liefst 39 inschrijvingen. In de voorronde ontmoet hij relatief onervaren tegenstanders. De grote namen in deze bootklasse zijn van de Zwitser Jan Schaeuble en de Amerikaan Dean Clark. Meisjesskiffeur Isabel van Opzeeland heeft eerder in het jaar al laten zien in vorm te zijn. Ze roeit nog maar net, dit wordt na de EK haar tweede internationale krachtmeting. Naar verwachting gaat zij vandaag direct door naar de kwartfinale.

Vierzonder
De meisjes vierzonder krijgt het zaterdag in de voorrondes nog niet aan de stok met de verwachte sterke concurrentie. Om zonder extra ronde door te mogen moeten zij bij de beste twee behoren. De oranjemeisjes liggen in een zwaar veld met veel ervaring, maar zou nog wel eens voor een mooie verrassing kunnen zorgen. Het Poolse schip heeft drie roeiers aan boord die zilver wonnen bij de EK. De Verenigde staten hebben een ervaren boot met voormalig internationale winnaars geformeerd. Vanzelfsprekend zullen de ogen op hen gericht zijn.

Dubbelvier
De meisjes dubbelvier van Femke Paulis, Naomi Visser, Anne Klok en Josette Derksen moet in de voorronde niet laatste worden om door te mogen. De verwachting is dat het kwartet de halve finale zal halen. Naar verwachting zal deze boot verder in het toernooi te veel concurrentie hebben om echt mee te doen om de medailles. De ploegen uit Tsjechië en de Verenigde Staten worden als kanshebbers ingeschat.

 

Tijdschema woensdag (Nederlandse tijd)

  • 14.30 uur: voorronde jongens dubbeltwee: Max Gompel en Casper van Luyken
  • 15.15 uur: voorronde meisjes dubbeltwee: Ilse Feenstra en Femke van de Vliet
  • 15.48 uur: voorronde jongensskiff: Lodewijk Tilanus
  • 16.33 uur: voorronde meisjesskiff: Isabel van Opzeeland