Ronald Florijn: ‘Bij de Coupe gaat het om de ervaring’

Algemeen

Net als vorig jaar was de medailleoogst bij de Coupe de la Jeunesse bijzonder matig. En net als toen is nationale jongensbondscoach Ronald Florijn de eerste die deze uitkomst relativeert.

“Ik denk dat we niet teveel maar die prestaties moeten kijken. Het gaat in dit stadium van talentontwikkeling veel meer om ervaring opdoen en mooie races varen. Als je daar naar kijkt is het bijzonder geslaagd. Iedereen kon goed meekomen en niemand is op een enorme afstand gezet”, aldus de tweevoudig olympisch kampioen uit 1988 en 1996.

Verenigingen
Florijn wijst ook naar de afspraken die met de verschillende verenigingen zijn gemaakt. “Het is een bewuste keuze geweest om het aan hen te laten welke boten ze wilden maken. Dat gaat vaak goed, zie bijvoorbeeld de combinaties die De Maas en Willem III samen hebben gemaakt bij de meisjes en waaruit de dubbeltwee is gekomen die zilver en brons pakte.”

Focussen
Zelf had hij het liefst nog wat meer op één nummer gefocust. “Bij de jongens wilden bijvoorbeeld twee erg graag in de dubbel – en daar ben ik dan ook niet voor gaan liggen – maar als we als bond meer de regie hadden genomen, denk ik dat als we hen in de acht hadden gezet, die boot nog een stuk sneller was gegaan”, aldus Florijn. Nu kwam het octet aardig mee en wist op zondag de finale te bereiken, maar kon daar uiteindelijk geen potten breken.

WK
Desalniettemin stond het optreden in een schril contrast met de acht die vorig jaar deelnam aan de Coupe. “Toen lagen ze 20 seconden achter op de eerste ploeg voor hen. Maar zelfs in dat geval zei ik toen al dat het weinig uitmaakte en wat blijkt: vier van hen zitten nu in de acht voor de Junioren WK en roeiden dit jaar al 5:38. Het bewijst volgens mij dat het met talent snel kan gaan.”

Medaillewinnaars
De Leidse coach wijst om zijn mening te staven naar onderzoek van zijn chef de equipe. “Marco Blauwhof heeft uitgerekend dat 75% van de Nederlandse medaillewinnaars ooit op de Coupe de la Jeunesse heeft geroeid. Welke prestatie daar uiteindelijk bij heeft gehoord, maakt dan echt niet uit.”

Nottrot
Ook nu ziet Florijn genoeg lichtpuntjes. “Onze skiffeur bijvoorbeeld, Joram Nottrot, wordt bijvoorbeeld zesde en laatste in de skiff, maar ik denk dat weinig mensen hem nog kennen. Hij roeit pas sinds kort bij een kleine juniorenvereniging als de Alkmaarsche en komt nu al tot een tijd van 7:26. Dat vind ik behoorlijk indrukwekkend. Zo iemand kan zo maar net de volgende Isabel van Opzeeland zijn.”

©NLroei, 1-8-2017