Ruben Knab: ‘Ik kon goed mijn vermogen kwijt’

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Op de tweede dag van de Henley Royal Regatta presteerden de Nederlandse ploegen wederom uitstekend. Alle ploegen, op de Visitors Cup-vier van Nereus na, kwamen een ronde verder. Vooral skiffeur Ruben Knab liet zichzelf zien.

Nadat Stef Broenink vakkundig had afgerekend met de thuisroeiende Leander-skiffeur Barras, zorgde de Nereïd zorgde voor één van de verrassingen van de dag door de nummer vier van afgelopen wereldbeker in Poznan te verslaan. Knab bleek van start tot finish de betere ten opzichte van de Tsjech Michal Plocek.

Onzeker
“Ik ben nog niet helemaal zeker over mijn eigen kunnen omdat ik nog geen races heb gevaren dit jaar. De kwalificatie was dus eigenlijk wel fijn om te oefenen. Ik had er rekening mee gehouden dat ik er vandaag uit zou liggen, maar het ging super lekker. Ik kon goed mijn vermogen kwijt en kon ook schakelen om zijn aanvallen te pareren” liet Knab weten. Morgen treft hij de ervaren Deen Sverri Nielsen die in Luzern nipt plaatsing voor de Olympische Spelen misliep.

Ziekte
Pech was er deze week voor de vier met Rogier Blink, Sjoerd de Groot en de Muda’s. Tycho Muda moest met hoge koorts in Nederland achterblijven. Skøll-roeier Job Huigsloot heeft zijn plek vervangen. “We hebben hem zondag gebeld. Maandag heeft hij mee geroeid en dinsdag is ‘ie mee gegaan”, aldus Blink. “Het maakt de uitdaging wellicht wat groter, maar Job kan zeker ook wat”, vatte hij de situatie samen.

Nereus
Huigsloot kweet zich uitstekend van zijn taak door met zijn ploeggenoten de B-boot van de George Washington University ruimschoots te verslaan. De kans is groot dat de ploeg het tot de finale met Huigsloot moet doen. Nereus zullen ze daar niet meer tegenomen, want de boot met Rik Rienks op slag had de pech te zijn gekoppeld aan vier Boatrace-winnaars van Cambridge. De Amsterdammers hielden een tijdlang stand, maar moesten uiteindelijk hun meerdere herkennen in de licht-blauwen.

California & Proteus
Cambrigde mag het nu morgen opnemen tegen de ploeg van University of California van Nike van Sprang en Maarten Hurkmans. Zij waren te sterk voor Yale. In het dezelfde veld zorgden Vincent Klaassens en Maarten van Blokland van Proteus-Eretes voor een succesje door met de roeiers van Oxford Brookes de Franse ploeg uit Boulogne-Billancourt uit te schakelen.

Willem III & Orca
De acht van Willem III kende in de Thames Challenge Cup een gemakkelijke tweede ronde. Kingston Rowing Club was duidelijk een maat te klein voor een deel van de acht die vorig jaar wereldkampioen werd bij de junioren. Hetzelfde gold voor de zware vier-met stuurman van Orca die in de ochtend ruimschoots te sterk was voor een zeer matig roeiend Imperial College.

Schema vrijdag (Nederlandse tijd):
10:15: Klomp & Wiersma tegen H.J.G. Goode & D.G.J Judah (USA)
11:10: Orca M4+ tegen Trinity College (IRL)
11:35: Roos de Jong tegen K.L. Stiller (GBR)
12:10: Amstel/Gyas/Proteus/Skoll M4- tegen Zürich & Blue Star Club (SUI)
12:25: Lisa Scheenaard tegen M.K. Dukarska (IRL)
13:00: Vrouwen acht tegen Leander Club & Tees R.C. (GBR)
15:20: Stef Broenink tegen R. Hrvat (SLO)
15:30: Holland Acht tegen Victoria City R.C. (CAN)
15:40: Willem III M8+ tegen Belvoir Ruderclub Züricht (SUI)
16:10: Steenman & Braas tegen M. Grossmann & M. Trebbow (GER)
16:30: University of California M4- tegen Cambridge University
19:40: Ruben Knab tegen S.S. Nielsen (DEN)
20:20: Proteus/Oxford Brookes M4- tegen Adelaide R.C. (AUS)

Races zijn hier live te bekijken.

©NLroei, 1-7-2016