Uitslag: de NLroei-favorieten van 2015

Algemeen Voorpagina

In totaal hebben 1295 stemmers uitgemaakt wie de roeier, ploeg, coach, eerstejaarsploeg en developmentploeg van 2015 werden. Via de NLroei-nieuwsbrief van 4 januari hebben de leden gekozen in deze categorieën waarbij de voorselectie was gedaan door de redactie.

Waar het bij sommige favorieten aankwam op een nek-aan-nekrace waarbij elke stem telde, was het bij andere polls al snel duidelijk wie de winnaar zou worden. Hiermee boeken we het afgelopen jaar af met de favorieten in het Nederlandse roeien.

Ploeg van 2015: Jongensacht
ploeg van 2015Tot op het laatst was het spannend wie de ploeg van het jaar zou gaan worden. Het was stuivertje wisselen tussen de ‘bronzen’ vrouwendubbelvier en de ‘gouden’ jongensacht. De acht won met 36,4 procent van de stemmen van de vier die door 34,3 procent van de stemmers het best werd bevonden. De Holland Acht en de Nereus Henley acht kregen respectievelijk 15,7 en 13,6 procent van de stemmen op hun naam.

Roeier van 2015: Marieke Keijser
roeier
Ze lijkt de grote belofte te worden voor de toekomst van het (lichte) vrouwenroeien in Nederland: Marieke Keijser. Dit onderstreepte ze met haar gouden medaille bij de wk in 2015. Met overmacht (58 procent van de stemmen) is zij de favoriet van de Nlroei-leden. Maarten Hurkmans, Robert Lücken en Tim Heijbrock wisten achtereenvolgens 21,4, 10,7 en 10 procent van de stemmen te verwerven.

Coach van 2015: Nienke van Zijp
coach
Waar de vrouwendubbelvier zelf net naast de titel greep, is de coach van de ploeg Nienke van Zijp wel de favoriet met 30,7 procent van de stemmen. De andere drie genomineerden Nico Rienks (26,7 procent), Willem Jan de With (22,2 procent) en René Mijnders (20,4 procent) houden de verhouding redelijk evenwichtig.

Eerstejaarsploeg van 2015: Nereus Lichte Mannen
Eerstejaars
Na zeven overwinningen op het water, gaat de eerstejaars lichte mannenacht van Nereus door met titels bemachtigen. Met bijna een derde (32,1 procent) van de stemmen kunnen zij zich favoriete eerstejaarsploeg van 2015 noemen. Hun score werd met 30,3 procent aardig geëvenaard door de Leidse zware vrouwen van Njord. De lichte vrouwen van Argo en de zware mannen van Vidar vormden met 26,1 en 11,5 procent van de stemmen de achterhoede in deze categorie.

Developer van 2015: Laga Lichte Mannen
Development
Met 53 procent van de stemmen zijn de rood-witte lichte mannen uit Delft de absolute developer van 2015. Zijn deze mannen ook meteen een belofte voor komende jaren? De andere lichte ploeg van de dames van Amycus kwamen het dichtst in de buurt met 25,9 procent van de stemmen. De zware mannen van Skøll en de zware vrouwen van Orca (2 ) bleven met beide 10,5 procent van de stemmen gedeeld derde.

Lichten doen het verrassend goed in de uitslagen. Of dit het resultaat is van succesvolle promotiecampagnes of prijsgeeft hoe de achterban van NLroei zich afspiegelt, is vooralsnog onbekend.

Je kunt lid worden van de NLroei-nieuwbrief via het contactformulier hieronder. De redactie zorgt ervoor dat belangrijk roeinieuws als eerste bij jou in je mailbox belandt. De nieuwsbrief komt tot stand in samenwerking met partner Roeigoed.

© NLroei, 8 – 1 – 2016