Asopos Najaarswedstrijden volgend jaar NK

Voorpagina Wedstrijden

Met wederom een recordaantal inschrijvingen werden afgelopen weekend de Asopos Najaarswedstrijden voor de eerste keer over twee dagen georganiseerd. Volgend jaar geldt het evenement zelfs als nationaal kampioenschap voor grote verenigingsboten.

Amsterdam – De Najaarswedstrijden staan vanwege het hoog aantal eerstejaars C4-inschrijvingen vooral bekend als afroeikampioenschap van Nederland. In dit lustrumjaar van de Leiderdorpse vereniging waren deze twee velden (mannen en vrouwen) gevuld met maar liefst 275 eerstejaars boten. “Over de afgelopen vijf jaar groeit dit veld met ongeveer 12% per jaar. Nu deed Skøll bijvoorbeeld voor het eerst mee en dat betekent meteen 30 a 40 boten meer” vertelt wedstrijdleider Hidde van der Horst.

Groei
De jaarlijkse groei was de belangrijkste reden dit jaar de wedstrijd voor het eerst te spitsen over twee wedstrijddagen. Er zijn inmiddels nog maar een paar verenigingen die niet met hun gehele eerstejaars wedstrijdselectie naar de Bosbaan komen. “In het algemeen worden de wedstrijden gezien als afsluiting van de afroeiperiode. In Groningen heet dit zelfs de Najaarsperiode” aldus Van der Horst, die aangeeft dat volgend jaar vermoedelijk ook Orca met een groot aantal boten zal komen.

Klus
Logistiek is het een flinke klus om alles in goede banen te leiden. Er is per vereniging bijvoorbeeld maar een beperkt aantal boten beschikbaar. Van der Horst: “Daarbij werken we samen met de mensen van het tijdwaarnemingssysteem van Time-Team. We stellen de loting zo samen dat één boot door drie verschillende ploegen gebruikt kan worden. Op die manier lukt het om het allemaal rond te krijgen.”

Eerstejaars achten
Sinds drie jaar is er ook een veld uitgeschreven voor toekomstige eerstejaars achten. Hier zitten de ouderejaars competitieroeiers in die komend jaar willen meedingen naar een plek in de eerstejaars acht. “We kregen die vraag een aantal jaar terug van de verenigingen die nu al bezig zijn met hun selectie en ook dit veld wordt per jaar steeds groter” laat Van der Horst weten. Maar liefst tien studentenverenigingen vaardigden hier afgelopen weekend boten voor af.

Ervaring
Het is echter de vraag of deze ontwikkeling wel zo gunstig is. Ervaren competitieroeiers doen middels deze pre-selectie en wedstrijd al dusdanig meer ervaring op dat het voor de puur eerstejaars selectanten steeds lastiger wordt de eerstejaars acht te halen. Zo deden maar liefst vier roeisters in de nummers 1 en 2 van afgelopen jaar in het Eerstejaarsklassement voor vrouwen ook mee in een acht op de Najaarswedstrijden van 2014. Voor roeiend Nederland is het op de lange termijn juist gunstig dat men zo jong mogelijk begint met de wedstrijdsport.

NK
Voor volgend jaar heeft de organisatie wederom iets nieuws in petto. Onlangs is het hen gelukt de roeibond zo ver te krijgen dat hun wedstrijd zal worden uitroepen tot nationaal kampioenschap voor grote verenigingsboten. Hoe dit er precies uit zal komen te zien is nog onduidelijk, maar zeker is dat dit een flinke impuls kan geven aan de tot voorheen matig bezette velden voor ouderejaars wedstrijdroeiers. “Nu we de wedstrijden over twee dagen kunnen spreiden, kunnen we ook weer meer aan. Daarnaast krijgen we via Aegon ook weer de nodige extra sponsoring binnen” aldus de tevreden wedstrijdleider.

Amstelbeker

Het is overigens de vraag wat de organisatie van de Amstelbeker precies vindt van deze ontwikkeling. Op basis van de laatste jaren zouden zij eerder aanspraak moeten kunnen maken op deze titel, want in tegenstelling tot de Najaarswedstrijden, roeide bij het evenement van De Hoop tot voorheen menig topper wél mee in een acht van zijn of haar vereniging.

1 thought on “Asopos Najaarswedstrijden volgend jaar NK

  1. Het zou interessant zijn om na te gaan of ‘echte’ eerstejaars ook in die achten zijn opgenomen.
    En voor een nk komt de Amstelbeker veel te vroeg lijkt me.

Comments are closed.