Eerste Born2Row groot succes

Algemeen Kort Voorpagina

Op initiatief van Marina van der Berg van het online platform Toer! kwamen zondag zo’n 70 enthousiaste tochtenroeiers samen om ervaringen te delen en naar inspirerende verhalen te luisteren.

Amsterdam – Roeivereniging RIC was zondag tot de nok toe gevuld. Van den Berg had van te voren aangegeven slechts 70 plekken te hebben en die waren binnen een mum van tijd uitverkocht. “Het was een hele gave diversiteit van jong, oud, fanatiek en avontuurlijk. Rob Muda was er bijvoorbeeld vanwege de marathoncommissie en zo kwamen veel enthousiaste marathonroeiers mee. En ook de roeibond was vertegenwoordigd”, aldus Van den Berg.

De roeister van Rijnland startte begin dit jaar de website Toer! en werd binnen de kortste keren bedolven onder de enthousiaste berichten van mensen die informatie wilden uitwisselen. Mede naar aanleiding van deze enorme virtuele aanloop initieerde Van den Berg deze bijeenkomst. De titel Born2Row was geïnspireerd op het boek Born to Run van een Mexicaanse stam waarvan de leden niets liever doen dan verre tochten rennen, met een grote glimlach op het gezicht. Precies wat Van den Berg voor oog heeft met toer- en marathonroeien in Nederland.

Expeditieroeien
De deelnemers luisterden eerst naar het bevlogen verhaal van de Britse Helena Smalman-Smith, die gespecialiseerd is in het zogenaamde expeditieroeien, varend op onbekend water. In tegenstelling tot wat zij in haar thuisland kent, was zij verguld over al het mogelijke roeiwater in Nederland. In Engeland is er geen toertraditie, zijn er maar weinig geschikte boten en zijn de waterwegen vaak te kort en te smal. Ook gaf ze praktische tips over hoe je het expeditieroeien zo plezierig mogelijk maakt.

Coastal Rowing
Guus van Wechem vertelde vervolgens voornamelijk over zijn nieuwe passie van zeeroeien, internationaal ‘coastal rowing’ genaamd. Deze zomer roeide hij voor het eerst op de Wadden, van Harlingen naar Vlieland. Een ongekende ervaring, die zeker naar meer rook.

Workshops
Na de pauze waren en verschillende workshops en werden de groepen verdeeld over het Amsterdamse verenigingsgebouw. Men besprak hoe belangrijk techniek nou eigenlijk is voor toerroeiers, maar ook werd uitgewisseld hoe je het roeien in het buitenland het best kan aanpakken en hoe je op zo’n gemakkelijk mogelijke manier meer dan je eigen stukje roeiwater ziet. Voor leren roeien in stromend water werden de verenigingen De Dordtsche, Daventria en Nautilus aangedragen.

Forum
Net als de deelnemers keerde Van den Berg, initiatiefnemer samen met roeivereniging RIC en de klankbordgroep, met talrijke nieuwe ideeën huiswaarts. “Er is nog veel te doen voor deze grote achterban van naar schatting 10 tot 15 duizend roeiers. Te denken valt aan feitenonderzoek en een behoeftepeiling maar ook ga ik bijvoorbeeld een Forum proberen op te zetten zodat de roeiers sneller maatjes kunnen vinden”, aldus Van den Berg. De relatief jonge vereniging De Doorslag uit Nieuwegein bood in elk geval meteen al aan de bijeenkomst van volgend jaar te willen organiseren.