Kraaijkamp: “Ik vind dit echt een goede grap”

Algemeen Kort Voorpagina

Lichte vrouwen-roeister Mirte Kraaijkamp is als enige Nederlandse roeier opgenomen in de Fisa Top 50 van dit jaar. “Het was een verrassing, ik kreeg er opeens allemaal Whats’appjes over.”

Utrecht – Uitgaande van de Fisa ranglijst zou Kraaijkamp op dit moment op papier de beste roeister van Nederland zijn. Sterker nog, ze staat boven een naam als Miroslava Knapkova (Tsjechië). “Het is een grappige gedachte, maar als ik zou zeggen dat ik de beste roeister van Nederland ben zou toch wel mensen tekort doen,” zegt ze lachend. “En ik zal ook Knapkova niet vragen: ‘zullen we een potje sparren’.?”

Kraaijkamp is een onderzoek gaan doen waarom ze op deze voor haar zelf onverwachte positie terecht is gekomen. Na het uitpluizen van de gekozen puntentelling klopt de positie toch wel.

Voordeel
“Ongeveer alles in de puntentelling is in mijn voordeel,” legt Kraaijkamp uit. De afgelopen drie jaar tellen. Het zijn haar drie eerste jaren in de nationale equipe, dat is een voordeel. Ze heeft elk jaar daarvan een WK-medaille gehaald. Goud telt 5 keer, zilver 3 keer en brons 2 keer. Hiervan telt een medaille in 2015 het zwaarder dan een uit 2014. Een medaille uit 2014 telt weer zwaarder dan in 2013. Olympische medailles tellen driedubbel, alleen de afgelopen drie jaar waren er geen Spelen.

Eén aanpassing
“Niet alles werkte in mijn voordeel,” grapte de roeister. Als Kraaijkamp de puntentelling zelf had mogen doen zou ze slechts één aanpassing gedaan hebben. Niet-olympische nummers krijgen de factor 0,5 ten opzichte van nummers die wel naar de Olympische Spelen gaan. Kraaijkamp haalde edelmetaal in de lichte vrouwen dubbel-vier.