Amsterdamse roeiers genomineerd

Kort Voorpagina

Een aantal nationale roeiploegen en coach Mark Emke zijn genomineerd voor de Amsterdamse sportprijzen van 2015. De winnaars worden gekozen door zowel een vakjury als het publiek.

Amsterdam – Maar liefst drie boten uit de nationale equipe dingen mee naar de felbegeerde Fanny. Als ploeg van het jaar zijn de bronzen vrouwen dubbelvier en de twee-zonder van Mitchel Steenman en Roel Braas genomineerd (winnaar van Wereldbeker Varese en vierde bij het WK). De Junioren Holland Acht ontving als ploeg een nominatie voor Talent van het Jaar en zou daarmee de opvolger kunnen worden van Ilse Paulis die de prijs vorig jaar in ontvangst mocht nemen.

Elk jaar barst er weer discussie los in hoeverre een ploeg Amsterdams genoemd kan worden. Criterium hierbij is dat de sporter óf in de gemeente Amsterdam moet wonen óf lid moet zijn van een Amsterdamse sportvereniging. Zo kan het dus voorkomen dat Braas, wonend in Breezand, alsnog deel uit maakt van een ‘Amsterdamse’ ploeg vanwege zijn lidmaatschap bij Okeanos. Bij de vrouwen dubbelvier is het precies andersom. Hoewel Beukers, Achterberg en Janssen lid zijn van verenigingen buiten de hoofdstad, zijn ze ‘Amsterdams’ omdat alle roeisters daar inmiddels wonen.

Kleine uitzondering is blijkbaar gemaakt voor de Junioren Holland Acht in de talentcategorie. Vier van de negen roeiers zijn namelijk niet Amsterdams. Waarschijnlijk heeft de doorslag gegeven dat de ploeg het grootste deel van de tijd op de Bosbaan heeft getraind en rond de groep van Willem III is geformeerd.

Stemmen kan via: http://topsport.amsterdam/