Mist gooit roet in eten

Voorpagina Wedstrijden

Bij de 46e editie van de Novembervieren zorgde mist voor het afgelasten van het eerste blok. Gelukkig kon het tweede en derde deel van de wedstrijd wel gewoon doorgang vinden.

Amsterdam – Rond 10.20u op zondagmorgen stond menig roeier en coach vloekend op verschillende plekken langs de Amstel. De organisatie had net bekend gemaakt dat vanwege hardnekkige mist het eerste blok van de Novembervieren niet door kon gaan. Ondanks dat de mist vlak voor het tweede blok weer in alle hevigheid terug kwam, konden alle andere roeiers uiteindelijk wel gewoon van start.

Volgens wedstrijdleider Oscar Dinkelaar was de beslissing in de ochtend weliswaar vervelend, maar onontkoombaar. “We hebben de hele ochtend contact gehad met Meteoconsult en steeds zeiden ze dat het elk moment kon openbreken, maar dat gebeurde niet. Ook niet nadat we de beslissing enkele malen hadden uitgesteld.” Precies rond de starttijd brak de zon uiteindelijk door. Botte pech volgens Dinkelaar. “Vooral het oproeien zou problemen opleveren en toen was er nog dikke mist. Wij vonden het onverantwoord.”

Stremming

Het was een hard gelag voor de roeiers die al voor dag en dauw in de weer waren geweest om in Amsterdam een wedstrijd te kunnen roeien. Dinkelaar geeft aan te hebben gekeken naar de mogelijkheid om velden naar andere blokken te verplaatsen. “Helaas kwamen we dan in de problemen met de stremmingstijden, want zo klein was het eerste blok ook weer niet.” Alleen de open velden verplaatsen (inclusief of exclusief junioren) kwam niet aan de orde. “In dat geval verleen je sommigen een gunst, maar anderen zijn weer de dupe.”

Stoplichtsysteem
De organisatie gaf aan geen maatstaven te hebben bij mistvorming. “We hebben een keer overleg gehad met de roeibond. Zij werken met een stoplichtsysteem, waarbij rood betekent dat het evenement is afgelast en oranje dat de sporter zelf kan kiezen. Daar zijn criteria voor, maar dat gaat om wind en temperatuur en niet om mist. Voor een vaarverbod kijken we bij De Hoop altijd of we de Berlagebrug kunnen zien.”

Tweede blok
Vlak voor het tweede blok van start ging, ontstond er alsnog veel mist. Afgelasten had toen volgens Dinkelaar geen zin meer. “Men was al volop aan het oproeien en afblazen had alleen maar tot meer chaos geleid. Bij de start was men wel huiverig, maar uiteindelijk ging alles gelukkig goed.”

Nereus
Bij het blok met bijna enkel scullboten was Nereus de verrassende winnaar bij de mannen. En dan niet de vier met Henley-overwinnaars Robbers, Scholten, Dijkstra en Oyen, maar het gelegenheidskwartet van Abe Wiersma, Robert Vicic en lichte roeiers Berend Mortier en Ivo de Graaf. Het betreft een groep skiffeurs die gezamenlijk veel en lang trainen op de Amstel en nu met een voorsprong van 0,9 seconden werd beloond. Opvallend was dat Okeanos met Roel Braas en Mechiel Versluis in de gelederen niet in de buurt kwam van deze twee boten.

Gyas-talenten

Bij de vrouwen was Orca/Thêta de logische winnaar, met de drie ervaren Orca-roeisters Rosa Bas, Kyra de Vries en Inge Janssen, aangevuld met nationale skiffeuse Lisa Scheenaard. Verrassende nummer twee was echter Gyas met naast Marloes Oldenburg de nieuwe talenten Ymkje Clevering, Eline Feitsma en Baukje Zaaijer aan boord. Ze lieten de ervaren ploegen van Njord, Nereus en Proteus achter zich.

Varsity
Het laatste blok leek een kleine herhaling te worden van de Varsity eerder dit jaar toen Skadi en Njord er een mooie tweestrijd van maakten. De Rotterdammers – nu wél met toproeier Thijs van Luijk aan boord – wonnen wederom van de Leidenaren, die versterking hadden gekregen van Tromp Boat Race-winnaar Koen Metsemakers.

Junioren

Dat de wereldkampioenen junioren ook in het nationale seniorenveld hoge ogen kunnen gooien, bewees de vier van Willem III met Koen van den Herik, Jaap de Jong, Simon van Dorp en Ralf Rienks. De vier kwam twee tellen tekort voor de overwinning maar was ruim sneller dan onder andere Njord. Nereus, dat de Overgangsklasse won, nestelde zich qua tijd echter nog net tussen deze twee boten.

Thêta
Net als bij de Tromp Boat Races was het opvallend wat de Eindhovense vereniging Thêta presteerde. In elk veld waar zij startten wonnen ze ook. Naast de vrouwen dubbelvier werd ook de LSA4+ en de N4+ gewonnen.