Steenman en Braas ook bij WK in actie

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Mitchel Steenman en Roel Braas, die in Rio de Janeiro in de twee-zonder deelnemen aan de Olympische Spelen zullen twee weken later ook in actie komen bij de wereldkampioenschappen voor niet-olympische disciplines in Rotterdam. Dat doen zij met Peter Wiersum in de twee-met-stuurman.

Dat boottype is buiten het onder 23-propgramma het enig overgebleven nummer voor zware mannen bij het WK. De vier-met-stuurman werd een aantal jaar geleden van het programma geschrapt toen het veld drie jaar achtereen niet meer dan zes inschrijvingen telde. De roeibond besloot de twee-met in tegenstelling tot de skiffs bij de lichte mannen en vrouwen niet vrij te maken voor de reserves van de olympische ploeg.

Tokyo-profiel
“Ik heb dit aan de hoofdcoaches Mark Emke en Josy Verdonkschot over gelaten. In principe is dit WK voor onze talenten met een Tokyo-profiel. Maar gezien de zwaarte van het nummer en het feit dat we voor de breedte ook al een onder 23-acht hebben geformeerd, is nu voor dit gekozen”, laat technisch directeur Hessel Evertse weten.

Eigen publiek
Steenman, die lid is van het Rotterdamse Skadi en daar in zijn studententijd heeft geroeid, was erop gebrand deel te nemen aan de WK op de Willem Alexanderbaan. “Als het in Duitsland was geweest dan hadden we vermoedelijk niet gestart, maar voor eigen publiek moet je dit gewoon doen”, aldus de vijfvoudig Varsitywinnaar.

Huldiging
Even leek het erop dat het eventueel winnen van een medaille in Rio roet in het eten zou gooien. Deze groep sporters vliegt namelijk pas helemaal aan het eind van de Olympische Spelen terug naar Nederland voor een gezamenlijke huldiging. De WK in Rotterdam is dan al van start is gegaan.

Terugreis
“We hebben nu geregeld dat we alsnog op 16 augustus naar huis gaan. Onze finale is al de 11e, dus we hebben nog genoeg dagen om indien nodig iets te vieren”, vertelt Steenman. Stuurman Peter Wiersum volgt 18 augustus. Zijn finale met de Holland Acht vindt vijf dagen eerder plaats.

Tegenstand
Steenman verwacht niet dat andere olympische coryfeeën op de baan nabij Zevenhuizen in actie komen. “Van wat ik heb gehoord komen in ieder geval de roeiers uit de twee-zonders niet. Voor de rest weet ik het niet.” De grootste tegenstand zal vermoedelijk komen van roeiers die zich net niet voor de Spelen geplaatst hebben.

Omschakelen
De tweevoudig olympiër denkt niet dat het een groot probleem is om in zo’n korte tijd van boottype te veranderen en zet in op goud. “Dat zijn we aan ons stand verplicht. Als het in de twee-zonder was geweest, dan hadden we natuurlijk sowieso moeten winnen. Het omschakelen wordt wel even spannend, maar dat komt vast wel goed.” Speciaal voor deze gelegenheid werd onlangs zelfs een gloednieuwe Empacher-boot aangeschaft.

©NLroei, 25-7-2016