Freek Robbers en Marieke Keijser roeier en roeister van 2017

Algemeen

Gevoelsroeier‘ Freek Robbers en drievoudig wereldkampioene Marieke Keijser dragen respectievelijk de titel roeier en roeister van 2017. De afgelopen week hebben de donateurs van NLroei gestemd op de favorieten van het afgelopen jaar. In zeven categorieën besloten 89 van de stemgerechtigde 319 donateurs democratisch het volgende.

Beste ploeg van 2017

Ploeg van 2017 - verkiezingenMet een wereldtitel, een briljante wk-finale en een ijzersterk seizoen op zak was het vrij duidelijk dat deze titel naar de vrouwendubbelvier moest gaan. Bijna tweederde van de stemmers was het daarover eens. Met een kleine twintig procent werd de wereldbekerkampioen Nereus-acht op de tweede plaats gezet. De mannendubbelvier moet het stellen met plaats drie.

 

 

Beste roeier van 2017

Beste roeier van 2017 - verkiezingFreek Robbers viel met zijn Nereusacht en de nationale dubbelvier niet in de prijzen bij de beste ploeg. De titel beste roeier is hem wel gegeven. Als slag van de dubbelvier stuntte hij door bij de wk-finale als vierde te eindigen en lang brutaal aan de leiding te gaan. De Nereus-acht, met diezelfde Robbers op slag won wereldbekergoud in Belgrado. Ruim een kwart van de stemmen ging naar parakampioen Corné de Koning. Boatracewinnaar Olivier Siegelaar moet het stellen met plaats drie.

Beste roeister van 2017

Roeister van 2017 - verkiezingenHeel lang was het stuivertje wisselen tussen wereldkampioene Inge Janssen uit de dubbelvier en lichte skiffkampioene Marieke Keijser. Waar de FISA Inge Janssen als wereldroeister nomineerde, krijgt Keijser uiteindelijk de titel van de donerende lezers. Nicole Beukers, door de FISA op plaats twee gezet, kreeg iets meer dan een kwart van de stemmers achter zich.

 

 

Beste coach van 2017

Beste coach 2017 - verkiezing Nereuscoach Diederik Simon zette een opvallende prestatie neer door met een verenigingsacht naar Belgrado te trekken voor een wereldbeker. Per slot van rekening gooide deze acht hoge ogen door goud mee naar Amsterdam te nemen. Dat zorgde in deze categorie voor een ingewikkelde strijd met vrouwencoachcoryfee Josy Verdonkschot, in de laatste dagen beslecht in het voordeel van de bondscoach. Eelco Meenhorst moet het stellen met een derde plaats.

 

 

Beste developmentploeg van 2017

beste developmentploeg 2017 - verkiezingenDrie van de vier genomineerde developmentploegen hebben de koek aardig verdeeld in deze categorie. Triton leek er ook hier lang met de overwinning vandoor te kunnen, maar met een paar stemmen meer kwamen de zware Nereusvrouwen langszij. De lichte vrouwendubbeltwee van Proteus staat met praktisch een kwart van de stemmen nipt op de derde plaats. De lichte mannen van Nereus werden eervol vierde.
 

Beste eerstejaarsploeg van 2017

Eerstejaarsploeg van 2017 - verkiezingenDe lichte mannenacht van Nereus won, op de Head na, alle wedstrijden en stelde zich al vroeg in het seizoen zeker van de klassementswinst. Bij deze verkiezing is dat ook gelukt, al is het wel minder gemakkelijk. Tot gisteren leken er meer sympathisanten voor de Groningers te zijn. De zware mannenacht van Gyas ging lang aan kop. Na een gelijke stand is bij de laatste paar stemmen de trofee toch naar Amsterdam gegaan. De lichte vrouwen van Argo en de zware vrouwen van Nereus zijn verstoten naar plaats drie en vier.

Het aanstormend talent

Talent 2017 - verkiezingenZe kwam, zag en overwon: Isabel van Opzeeland. Als een duveltje uit een doosje verscheen ze vorig jaar ineens ten tonele. In mei roeide zij een opzienbarend NK en daarmee stoomde ze door naar de Europese kampioenschappen voor junioren. Die sloot ze af met brons. Het Hoofddorpse talent roeide toen nog geen twee jaar. Ruim eenderde van de stemmen was voor Obbe Tibben. De Goudse Lisa Bruijnincx ontving 11,4 procent van de stemmen.