Development: Aegirvrouwen hebben buit binnen

Algemeen Voorpagina

Bij de zware mannen is het Vidar dat de developmentlijst aanvoert, met een voorsprong van acht punten. Met nog één wedstrijd te gaan, kunnen zij deze plaats haast niet meer verliezen. Bij de vrouwen is koploper Aegir niet meer in te halen.

De vrouwen uit Groningen hebben een voorsprong van zes punten, maar doordat het slechtste resultaat mag worden weggestreept is het puntenaantal nu al voldoende voor de klassementswinst. “We gaan de Slotwedstrijden daarom niet starten in de developmentvier-zonder”, laat coach Jasper Veldhuis weten.

Stoom
De Tilburgse mannen waren goed op stoom. De Westelijke Regatta werd niet gestart, maar die achterstand maakten goed ze met twee overwinningen in de volgende wedstrijden. Daarna moesten zij twee keer alleen de ploeg van Laga voor zich dulden. “We trainen samen met Laga op de Willem Alexanderbaan, dus we weten al heel het seizoen dat we een snelle ploeg in ons veld hebben”, vertelt Vidarcoach David Kompier.

Comfortzone
Vidar heeft voor haar deur een goede baan liggen, maar wel met vlak water. “Wij wilden de roeiers leren varen onder moeilijkere omstandigheden”, legt Kompier uit. Het is daarom dat de ploeg besloot in Zevenhuizen te roeien. “De roeiers zijn daar wat meer uit hun comfortzone. En op de Willem Alexanderbaan zijn betere sparringsparnters”, voegt hij eraan toe.

Hoofdzaak
Het developmentveld is dit jaar niet de hoofdzaak voor de Tilburgse ploeg. “We hebben als doel om de roeiers zo dicht mogelijk bij de sb-selectie te brengen”, legt Kompier uit. “Het is een jonge ploeg. Alle roeiers zijn volgend jaar nog SB en twee zelfs nog twee jaar. Ik zou enorm tevreden zijn als minstens eentje deze selectie haalt.”

Moetje
Dat de zware mannen een puntloze eerste wedstrijd hadden, heeft alles met het senioren-b-doel te maken. “We hebben deze wedstrijd met de vier-zonder gemist omdat we in kleine nummers wilden starten. Dit heeft te maken met eisen van de roeibond rondom deelname aan de sb-selectie. Dat was een ‘moetje’ en daardoor konden we niet het developmentveld varen”, aldus de Vidarcoach.

Optrekken
Doordat Laga en Vidar beide in Zevenhuizen trainen kennen ze elkaar goed. “We hebben allebei hetzelfde doel en we ondersteunen elkaar daarin. We leren van elkaar. We zullen zien of we op de Slotwedstrijden de overwinning naar ons toe kunnen trekken. Het wordt zeker een spannende pot.”

Om-en-om
De zware vrouwen uit Groningen werden steeds om-en-om eerste en dan derde, als we de statistieken erop naslaan wordt het kwartet derde op de NSRF. Ware het niet dat de vrouwen dit veld niet starten. Njord en Asopos staan gedeeld tweede en zullen volgend weekend uitmaken welke Leidse ploeg zich deze plaats mag toe-eigenen in het eindklassement.

Doel
De Aegirvrouwen roeiden volgens plan. “We wisten aan het begin van het jaar dat we een sterke groep hebben. Als coaches hebben we toen de wil uitgesproken om dit klassement te winnen en de ploeg deelde dat doel. En het is gelukt”, zegt Veldhuis trots.

Leren
Van de vijf wedstrijden hebben de Groningers er drie gewonnen. “Ze hebben dit jaar leren winnen”, zegt Veldhuis. “Ze hebben dit jaar geproefd aan wat hard roeien is en dat smaakt naar meer.” De meeste gaan volgend jaar door. Tijdens de Slotwedstrijden wordt overgangs gestart en er wordt gecombineerd in een sa-acht. De groep bestaat uit wisselende roeiers. “We proberen met de snelste vier het FISU-wk te halen”, voegt hij eraan toe.