Vluchtelingen roeien in Utrecht en Tilburg

Algemeen Kort Voorpagina

Toevallig precies een dag achter elkaar organiseerden de leden van Triton en TOR een middag waarin vluchtelingen kennis konden maken met de roeisport.

De vluchtelingen in Utrecht zagen vanuit hun Asielzoekerscentrum (AZC) in Park Oog en Al vaak roeiers langskomen. Triton-lid Marleen Veltkamp, die actief is voor de organisatie New Dutch Connections, die Nederlands koppelt aan vluchtelingen, stelde hen voor de sport eens te proberen. “Een groep was meteen enthousiast en die hebben we uitgenodigd”, vertelt organisator Marije van de Langemheen.

Communicatie
Zo kwam het dat gisteren zo’n vijftien jongeren hun opwachting maakten bij loods De Driewerf, een aantal kilometer van hun verblijfplaats. “Hun afkomst was heel divers: Eritreeërs, Syriërs en jongens uit Afghanistan en Irak. Hun Nederlands was opvallend goed dus ze de communicatie verliep ook prima. En anders vertaalde iemand het in het Arabisch en kwam het ook goed”, aldus Van de Langemheem.

Onbevangen
Na een rondleiding kregen de vluchtelingen eerst de beginselen bijgebracht in de roeibak, waarna ze al snel het water op gingen. “Het was opvallend hoe onbevangen ze waren. We krijgen ook wel eens scholieren die in eerste instantie vaak bang zijn dat de boot omslaat. Hoewel we van sommigen wisten dat ze niet konden zwemmen, had daar niemand last van.”

Enthousiast
De jongeren waren enthousiast en leerden snel. “We hadden eerst een ervaren roeier op slag gezet, maar er was een groepje dat graag langer door wilde en die zijn toen gewoon met zijn vieren ingestapt. Dat ging uitstekend. Veel beter dan normaal met scholieren.”

Klusjes
Een aantal zijn zo enthousiast geraakt dat ze graag snel terugkomen. “We begrepen dat ze bij voetbalclubs klusjes kunnen doen en in ruil daarvoor training krijgen. Dat is iets dat we nu ook met ons bestuur gaan bespreken. Het zou mooi zijn als er echt iets uitkomt.” Wie weet bemannen straks Syriërs en Eritreeërs wel de eerstejaars acht van Triton.

TOR
In Tilburg werd een vervolg gegeven aan een sportdag voor vluchtelingen uit december. Het ergometeren bleek toen dusdanig populair dat burgervereniging TOR ook een roeidag voor ze wilde organiseren. Deze vond uiteindelijk dinsdag plaats. Het Brabants Dagblad maakte er deze reportage over.

©NLroei, 24-6-2016