Helwinnaar Van Lierop: ‘Ik wil graag in de dubbeltwee’

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Een lichtgewicht skiffeur was de snelste bij de Hel van het Noorden. Winnaar Lennart van Lierop was zelf ook verbaasd over de uitslag, maar hoopt dit jaar in aanmerking te komen voor een nationale lichte dubbeltwee.

De roeier van Skøll, die afgelopen zomer op een teleurstellende 13e plaats eindigde bij de WK onder 23 jaar , was in eerste instantie gematigd tevreden over zijn race. “In het eerste stuk merkte ik dat het hard ging. Ik haalde al snel Just van der Endt en Ward van Zeijl in, toch twee goeie en ervaren skiffeurs. De laatste twee kilometer ging ook weer lekker, maar ik had eigenlijk het idee dat ik het een beetje in het midden had laten liggen”, vertelde hij.

Achterstand
Van Lierop was dan ook verrast toen hij hoorde dat hij niet alleen de lichtgewichtcategorie had gewonnen, maar ook nog eens de snelste tijd bij de zware mannen had neergezet. “Het was vooraf wel mijn doel, want bij de Tromp Boat Races zat ik ook al dicht bij Koen Metsemakers. Maar ik dacht nu eenmaal niet dat ik een toprace had gevaren en ik vermoedde dan ook dat ik door de grote jongens wel op achterstand was gezet.”

Zweten
Ook zijn voorbereiding was verre van ideaal. Vorige week liet hij nog zijn verstandskiezen trekken. “Daardoor kon ik een paar dagen niet trainen en was ik nog wat aangekomen in gewicht.” De 1 meter 90 lange skiffeur is echter wel gewend aan zweten voor een race. Meedoen bij de zware mannen om zo zijn kansen op de overall-winst te vergroten kwam niet bij hem op. “Het is nu eenmaal de bedoeling van meetmomenten van de KNRB dat ik inweeg. Daar wil ik me graag aan houden. Maar eerlijk is eerlijk, als het niet had gehoeven, had ik het middenstuk vermoedelijk wel harder door kunnen varen, ja.”

Ploeg
Van Lierop had nog een andere belangrijke reden om in te wegen op de vereiste 75 kilo. “Ik wil dit jaar graag in een ploeg roeien. Dan is het belangrijk om te laten zien dat ik op gewicht ben.” Na een aantal jaar in de skiff te hebben gevaren wil hij zijn horizon verbreden. “Mijn plan was eigenlijk om in de lichte mannen dubbeltwee van Nederland te komen. Het is alleen nu even de vraag of die boot er ook gaat komen”, zegt hij vertwijfeld.

Bondscoach
De Amsterdammer doelt op het feit dat onlangs bekend werd gemaakt dat de roeibond het lichte mannenroeien op een laag pitje gaat zetten. “Ik weet nog niet wat het nu precies gaat inhouden. Dat er geen aparte bondscoach wordt aangesteld, vind ik niet eens zo’n groot probleem. Het gaat er meer om hoe het verder geregeld wordt. Josy Verdonkschot doet ook de zware en lichte vrouwen samen, dus als het zo loopt, vind ik het prima.”

Selecteren
Van Lierop hoopt echter wel dat er moeite wordt gedaan voor de groep lichte roeiers. “Ik zou het bijvoorbeeld raar vinden als er überhaupt geen ploegen zouden worden gemaakt, dan mis je toch echt de boot, ben ik bang. Zelf hoop ik vooral dat ik geregeld in een dubbeltwee of dubbelvier kan varen, dat heb ik hiervoor nog weinig gedaan. Van daaruit zou je prima boten kunnen selecteren.”

NK Klein
Hij is echter nog niet gevraagd om mee te trainen in de groep waar nu de roeiers uit de lichte vier uit Rio de Janeiro zitten. “Ik zou het leuk vinden als ik daarbij kon aansluiten. Het is jammer dat ze nu niet meededen, dan weet je ook wat beter hoe je er nou echt voorstaat. Vroeger werd ik na een goede race alsnog op een minuut gezet door de Muda’s. Dan weet je dat er nog werk aan de winkel is. Maar als iedereen komend voorjaar in de skiff aan de start ligt bij de NK, heb ik er vrede mee.”

©NLroei, 28-11-2016