Visitors Cup Nederlands onderonsje

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Hoewel er ook een aantal nederlagen werd geleden, was ook de derde dag van de Henley Royal Regatta vrij succesvol voor de Nederlandse roeiers. In de Visitors’ Challenge Cup liggen vandaag in de halve finale maar liefst drie ploegen met Nederlandse inbreng.

Dit kwam mede tot stand door een tweetal curieuze races. Vooral de voorlaatste race van de dag zorgde voor commotie. Proteus-roeiers Vincent Klaassens en Maarten van Blokland vormen sinds de Koninklijke Holland Beker een kwartet met Richard Hawkins en voormalig olympische medaillewinnaar Alex Partridge van Oxford Brookes. In de kwartfinale tegen de boot van Adelaide, dat vooral sterke Amerikaanse roeiers aan boord had, keek de ploeg echter lang tegen een flinke achterstand aan.

Diskwalificatie
De Australische boot stuurde in het tweede deel een aantal keer vennijnig voor de half-Nederlandse ploeg, die met een fabuleuze eindsprint op de finish bijna zelfs nog langszij kwam. De kamprechter van dienst besloot Adelaide uiteindelijk te diskwalificeren, wat de Proteus-roeiers alsnog in de halve finale bracht.

California
Klaassens en Van Blokland treffen daar vandaag twee andere Nederlanders. Niki van Sprang en Maarten Hurkmans hadden met hun University of California gisteren het geluk dat hun opponent Cambridge al vrij snel na de start tegen de boomstammen aan de zijkant van de baan opvoer, waarna de race gelopen was.

Blink en consorten
De voltallige Nederlandse ploeg in deze divisie met Rogier Blink en consorten kwam vrij gemakkelijk een ronde verder door de Zwiters van Seeclub Zurich en Blue Star Club te verschalken. Zij treffen vandaag de Britse boot van Thames Rowing Club.

Broenink & Knab
Wel kwam er een einde aan het avontuur van Ruben Knab. De Amsterdammer moest zijn meerdere erkennen in de Deen Sverre Nielsen. Stef Broenink wist zich wel naar de halve finale te roeien door lichtegewicht roeier Rajko Hrvat te verslaan. Vandaag mag hij aan de slag voor de ‘derby der lage landen’ tegen de Belgische olympiër Hannes Obreno.

Skiffeuses
Bij de vrouwen roeide Lisa Scheenaard zoals verwacht met gemak naar de halve finale. Daar treft zij landgenoot Roos de Jong die vandaag een stuk sterker bleek dat voormalig international voor Groot-Brittannië, Kristina Stiller.

Duo’s
Ook de tweetallen Mitchel Steenman & Roel Braas en Abe Wiersma & Daan Klomp zijn vandaag te bezichtigen. Voor laatstgenoemde zal vandaag een flinke uitdaging wachten. De dubbeltwee van Nicholas Middleton en Jack Beaumont behaalde in Luzern al de finale en geldt in dit veld als favoriet voor de zege.

Achten
De Hollacht Acht oogde gisteren sterk tegen een Canadese ontwikkelingsboot. Dat kon niet worden gezegd van de vrouwelijke afvaardiging van de roeibond. Zij moesten net als bij de Holland Beker al snel hun meerdere erkennen in een Britse talentenboot.

Willem III & Orca
Ondertussen kwam de acht van Willem III wederom een ronde verder. Wellicht dat het Britse Molesey hen vandaag meer tegenstand kan geven. Die verwachting speelt ook bij de vier-met-stuurman van Orca. Ook Trinity College bleek een maat te klein voor de Utrechters. Van Newcastle zal zeker meer worden verwacht.

Tijdschema Nederlanders zaterdag (Nederlandse tijd):
11:20u: Lisa Scheenaard tegen Roos de Jong
13:20u: Nereus M8+ tegen East India Club & Martyrs B.C. (GBR)
15:10u: Holland Vier tegen Newcastle University & Robert Gordon University (GBR)
15:20u: Roel Braas & Mitchel Steenman tegen P. Kluge & C. Ernsting (GER)
16:00u: Holland Acht tegen New Yord A.C. & California R.C. (USA)
16:20u: Willem III M8+ tegen Molesey B.C. (GBR)
16:40u: Stef Broenink tegen Hannes Obreno (BEL)
18:40u: Proteus & Oxford Brookes M4- tegen University of California
18:50u: Daan Klomp & Abe Wiersma tegen N.C. Middleton & J.R.A. Beaumont
19:10u: Orca M4+ tegen Edinburgh University
19:40u: Amstel/Gyas/Proteus/Skoll M4- tegen Thames Rowing Club

Races zijn hier live te bekijken.

©NLroei, 2-7-2016