Henley: Succesvolle eerste dag Nederlandse ploegen

Voorpagina Wedstrijden

Gisteren ging in Henley-on-Thames de Henley Royal Regatta van start. Alle deelnemende Nederlandse ploegen kwamen de eerste ronde succesvol door. Vandaag komen al deze vijf ploegen wederom in actie. Vanaf vrijdag ligt ook een aantal Nederlandse vrouwen bondsboten aan de start.

Nederland is bij de oudste roeiwedstrijd ter wereld traditioneel met name vertegenwoordigd in de Temple Challenge Cup, het veld voor studentenachten. Gisteren drongen alle drie de Nederlandse ploegen door tot de volgende ronde. Njord versloeg de C-boot van het sterke Oxford Brookes en de twee boten van het Amerikaanse Cornell University moesten hun meerdere erkennen in een lichtgewicht boot van Nereus en een Gyas/Aegir-combinatie die in Henley vaart als Universiteit van Groningen.

Oxford Brookes
Qua geroeide tijden ontliepen de Nederlandse boten elkaar weinig, iets wat ook al eerder dit seizoen op de Nederlandse wateren te zien was. De acht van Nereus heeft vandaag echter de pech tegen een van de favorieten te moeten strijden, namelijk de A-boot van titelverdediger Oxford Brookes. De Groningers maken meer kans tegen de vandaag duidelijk langzamere Newcastle University. Njord wacht een spannende race met de B-ploeg van Oxford Brookes.

Laga
Het Delftse Laga stuurde dit jaar enkel een viermet naar Engeland. In de Prince Albert Challenge Cup werd gisteren het Amerikaanse Kent School op anderhalve lengte gezet. De tijdsverschillen in dit veld waren klein (alleen Newcastle was duidelijk sneller dan de rest) waardoor morgenmiddag een pittige strijd tegen Imperial College wordt verwacht.

Kwartfinale
Burgervereniging De Hoop kwam met een vierzonder met een aantal sterke voormalig wedstrijdroeiers naar Henley. Na in Nederland al een flink aantal studentenploegen te hebben opgeschrikt met hun snelheid was gisteren in het clubveld Fulham Reach Boatclub de klos. Een plek bij de beste acht moet vandaag zeker mogelijk zijn tegen de Franse vier uit Grenoble.

Bondsvrouwen
Vanuit de bond doet dit jaar alleen een aantal vrouwenboten mee. In navolging van de Boatrace heeft de organisatie het aantal vrouwenvelden flink opgeschroefd. Naast de skiff, dubbelvier en acht kan er nu ook gestart worden in de tweezonder, dubbeltwee en vierzonder. Hoofdcoach Josy Verdonkschot heeft in alle velden een ploeg inschreven. Zo roeien Roos de Jong en Marloes Oldenburg in de dubbeltwee en bemannen Lies Rustenburg en Monica Lanz de tweezonder.

Tijdschema van vandaag, Nederlandse tijd:
10:00u: Temple Challenge Cup: Njord tegen Oxford Brookes University B
11:30u: Wyfold Challenge Cup: Aviron Grenoibles tegen De Hoop
12:10u: Temple Challenge Cup: University of Groningen tegen Newcastle University
13:20u: Temple Challenge Cup: Oxford Brookes University A tegen Nereus
18:50u: Prince Albert Challenge Cup: Laga tegen Imperial College Londen

De races zijn via deze link live te bekijken.

©NLroei, 29-6-2017