Maaike Head: “Aan de opzetjes merkte ik dat we machtig waren”

Uitslagen Voorpagina Wedstrijden

Nederland is op de derde en laatste wereldbeker van dit jaar een gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles rijker. Ilse Paulis en Maaike Head hebben in hun lichte dubbel een wereldrecord neergezet. Een weekend dat vanwege de weersomstandigheden rommelig begon werd goed afgesloten.

Head en Paulis roeiden een superrace. “We zaten er goed in. Het roeien ging makkelijk en ontspannen, maar was ook heel gretig,” liet Head weten. “De eerste duizend meter ging om goed roeien, de tweede duizend was ons deel. Aan de opzetjes merkte ik al dat we machtig waren.”

Wereldrecord
“Tot de laatste haal hebben we alles gegeven, maar ik had niet het idee dat we eerste lagen,” zegt Head. “Dat het ook een wereldrecord was hoorden we later pas. Dat was een extra cadeautje.” Het duo gaat nu twee weken op trainingskamp. “Dit is een heel fijn begin om verder te bouwen,” vindt de kampioene.

Tumultueus
Lisa Scheenaard zette een knappe prestatie neer door vierde te worden in de vrouwenskiff. Ze lag in het veld met Emma Twigg en Kim Brennan en liet er zien flink te kunnen racen. “Het weekend begon tumultueus vanwege een uitgestelde race op vrijdag,” zegt Scheenaard. “Maar ik heb het met een heel goed gevoel afgesloten. Gisteren heb ik volledig mijn eigen race gevaren en eigenlijk maar drie keer gekeken waar ik lag. Ik wist dat ik niks geks deed en dat het goed ging.”

Nederlands record
Even werd er zelfs gerept over een Nederlands record voor de skiffeuse, die een tijd van 7.22.66 trapte. Maar Irene Eijs noteerde een snellere tijd van 07.21.59 op de wereldbekerwedstrijden in Parijs van 1994. “Ik zat vier tiende van het podium en daar ben ik heel tevreden over,” zegt ze Eindhovense, in het midden latend of ze een record heeft. “Overigens ben ik ook ‘dik tevreden’ over mijn afstand tot Brennan.” Scheenaard richt haar blik op de Henley, die zij zal starten in de skiff.

Brons
De vrouwendubbelvier en de Vrouwen Acht haalden beide brons. De Acht was zeker van een medaille, er waren slechts drie deelnemende ploegen. De dubbelvier roeide in een veld met vier boten. Hoofdcoach van de vrouwen Josy Verdonkschot kijkt terug op een goed weekend. “Zowel de Vrouwen Acht als de vrouwendubbelvier voeren een goede race.”

Tussenstop
“Het is een tussenstop richting Rio. Elke ploeg zit op dit moment in een andere fase van de voorbereiding, maar over het algemeen kan ik tevreden zijn,” vindt Verdonkschot. De uitslagen op zich zijn volgens hem lastig te duiden. “Iedereen start met een ander motief, voor dit een is het een tussenstop, voor de ander een afscheidswedstrijd en weer een ander start niet. Wij kijken vooral naar onze eigen races en die waren over het algemeen goed.”

©NLroei, 20-6-2016