[NK junioren]: Drie titels voor vier jongens

Wedstrijden

De roeiwedstrijden van de Amsterdamsche Roeibond stonden afgelopen weekeinde mede in het teken van de nationale kampioenschappen voor grote nummers bij de junioren. Veel races werden gewonnen door boten die zich opmaken voor de wereldkampioenschappen op de Willem Alexanderbaan.

Grote winnaars van het nationale titelfestijn waren Olav Molenaar, Gert Jan van Doorn, Jorke Kooijenga en Thomas van Olderen. De roeiers van de traditioneel grote juniorenverenigingen (respectievelijk Het Spaarne, Die Leythe, Willem III en Cornelis Tromp) kwamen maar liefst drie keer winnend over de streep. Zaterdag verroeiden ze in een kort tijdsbestek de vier-zonder en dubbelvier, zondag werd ruimschoots gewonnen in de acht.

Snelle tijd

“We hebben de laatste maanden vooral boordgeroeid dus dat ging een stuk makkelijker. De dubbelvier hebben we er meer bij gedaan voor de lol. We wilden zien hoever we zouden komen met een beperkte voorbereiding. Dat is dus goed gelukt”, sprak Molenaar. De winst met de nationale selectie in de acht met verder Jan Douwe de Boer, Obbe Tibben, Pieter-Bas Kerpestein en Joris Moerman aan boord was uiteraard een formaliteit. De tijd van 5:52,75 die het octet op de klokken zette, was belangrijker.

Twee achten
Bij de Hollandia en de Holland Beker was de ploeg nog een stuk minder snel. Omdat de eerder genoemde vier-zonder op die wedstrijden behoorlijk hard ging, leek het toen voor de hand liggend daar mee verder te gaan. Dat ligt na zondag weer helemaal anders. “Je ziet dat een paar kleine aanpassingen in de bemanning meteen ook flink in snelheid scheelt. Hier kunnen we goed mee verder. Ik wil dan ook met twee achten naar de Europese kampioenschappen in Trakai over drie weken”, aldus bondscoach Ronald Florijn.

Enthousiasme

Kan de bondscoach wat betreft dit project opgelucht ademhalen, bij de meisjes lijkt de situatie zorgelijker. De winnende tijd van 6:48,62 die deze acht op de klokken zette, lijkt bij lange na niet genoeg om internationaal vooraan mee te doen. Florijn ziet dat anders. “Het gaat mij niet echt om de snelheid. Ik vind het effect wat het sorteert belangrijker. Zo’n project zorgt ervoor dat die meiden enthousiast worden en blijven voor het roeien. Iedereen in het land wordt beter van samen varen.”

Commotie
Opvallend is overigens dat een aantal sterke individuen momenteel niet in deze boot zitten. Erkend snelle skiffeurs als Ilse Feenstra, Femke van de Vliet en Fenna Verberne bemannen momenteel een dubbelvier met Naomi Visser van Willem III. Hun race tegen een vier van De Amstel met ook twee roeisters uit de nationale acht zorgde zaterdag echter voor de nodige commotie.

‘Rerow’
Het geluidssysteem bij de start weigerde dienst waardoor niet alle ploegen begrepen dat toen het licht op groen ging er ook daadwerkelijk geroeid moest worden. De eerder genoemde dubbelvier bleef liggen, de ploeg van De Amstel ging ervandoor. Het bij de start gemaakte verschil bleef gehandhaafd waarna De Amstel de medailles omgehangen kreeg. Protesten werden ingediend en de organisatie besloot tot ergernis van de coaches van De Amstel tot een ‘rerow’. Dat bleek echter om praktische redenen niet meer mogelijk, waarop de combinatie-ploeg haar protest introk.

Etentje

Florijn kreeg het zijdelings mee. “Ik was niet bij de start en vind het persoonlijk ook niet zo belangrijk wie er nou precies wint. Ik wil vooral dat de betrokken coaches snel weer door één deur kunnen, wat de gemoederen liepen hoog op. Ik denk dat ik snel een etentje organiseer om de neuzen weer de zelfde kant op te krijgen.” De bondscoach sluit niet uit dat er alsnog een samensmelting komt van beide boten. “Vandaag bespreek ik met ploegcoach Anita Meiland hoe het verder gaat.”

Positief

Voor de WK kijkt Florijn ook nog naar andere ploegen. Een positieve uitschieter vond hij de winnaars in de jongens dubbeltwee. Ben van Brussel (Hemus) en Tristan Voskuilen (Amstel) wonnen in een uitstekende tijd van 6:36,78. “Wat ik erg leuk vind is dat jongens die moeite hadden met het boordroeien in een ander nummer wel goed voor de dag komen. Het is nog wat ongelijk maar ik zie dat als positief, het kan dus alleen maar beter.”

Schwarz
Qua skiffs heeft Florijn de zaken goed voor elkaar. Zijn eigen dochter roeide in Poznan mee op het hoogste niveau en Bram Schwarz zette gisteren op de Bosbaan een tijd van 7:00,60 op de klokken. Sinds de 6:38,70 van Gijs Vermeulen op de verdacht snelle baan van Plovdiv bij de WK van 1999, was voor zover bekend geen Nederlandse junior sneller.

©NLroei, 20-6-2016