NLroei Eerstejaars: Klassementen naderen apotheose

Uitslagen Voorpagina Wedstrijden

De wedstrijden van de Amsterdamsche Roeibond waren de één na laatste van het seizoen. Over twee weken bij de NSRF Slotwedstrijden zal de definitieve rankschikking worden opgesteld, maar nog steeds is het in een aantal velden ongekend spannend.

Zoals wel vaker geldt dit vooral bij de lichtgewicht categorieën. Alle roeiers zijn ongeveer even zwaar en dus vaak ook even sterk. Bij de ARB was de race bij de lichte mannen sensationeel. Tot vlak voor het einde leidde de acht van Laga, die ook in het klassement koploper is. Met een zinderende eindsprint kwamen Gyas en Nereus echter op het laatste moment nog langszij waarna drie boten binnen 0,8 seconde over de finish denderden.

Dankbaar
Het klassement werd hierdoor op zijn kop gezet. De Groningers pakten de volle winst en hebben nu nog slechts twee punten achterstand op Laga. “We zijn Nereus erg dankbaar dat ze er nog net tussen kwamen. Nu hebben we het in eigen hand. Als wij straks de Slotwedstrijden winnen, pakken we alsnog het klassement. Daar hebben we lang niet aan durven denken”, vertelt Gyas-coach Rosalie Klaver.

Doelen
Het zag er namelijk lang niet naar uit dat Gyas nog zo terug kon komen. Bij de Head of the River werd tegen de Berlagebrug aangevaren en bij de Varsity was de stuurvrouw haar ballast vergeten. “We hebben inderdaad diepe dalen gekend, maar sinds de Damen Regatta loopt het uitstekend. Ik denk dat de kracht van de ploeg is geweest dat ze er altijd voor zijn blijven gaan. We hebben eerst kleine doelen gesteld zoals het varen van een snelle tijd. Toen is het klassement vanzelf weer in ons blikveld teruggekomen.”

Ervaring
Komende twee weken zal de ploeg niet nog iets specifieks gaan doen. Klaver: “Ik denk juist dat we gewoon hetzelfde moeten blijven doen en vooral niets extra’s willen. De snelheid is nu goed dus daar moeten we voor de Slotwedstrijden ook op vertrouwen.” Het is gezien de ervaring van sterke eerstejaars achten een kunstje dat vermoedelijk wel is toevertrouwd aan de vereniging in het Noorden. “We hebben nu al jaren dezelfde profcoach, Lieke Brons, die zorgt voor veel ervaring en continuïteit.”

Lichte vrouwen

De lichte vrouwen van Gyas presteren eveneens erg sterk. Ook in dat klassement zal de laatste wedstrijd bepalend zijn, al deelde de Groningse ‘knorrenclub’ tijdens de ARB een flinke klap uit naar de concurrentie. In een veld waar telkens wisselende winnaars te noteren vielen, waren het zaterdag de drie klassementsleiders die in de finale de lakens uitdeelden.

Zeperd
Het leek lang te gaan tussen Nereus en Gyas, maar met een sterke eindsprint mengde ook Triton zich nog van voren. De Groningers wonnen uiteindelijk, vóór respectievelijk Triton en Nereus. Gyas heeft nu een voorsprong van zes punten op de Utrechters en zeven op de bordeauxrode Amsterdammers. Alleen als Gyas op de Slotwedstrijden een zeperd maakt, is een andere uitkomst nog mogelijk.

Uniek
De klassementen bij de zware mannen en vrouwen zijn inmiddels zo goed als beslist. De prestatie van Nereus in eerstgenoemd veld is uniek te noemen. In alle wedstrijden behaalde de ploeg een eerste of tweede plaats. Een keer nul punten halen op de Slotwedstrijden is dus zelfs nog een optie. De zware vrouwen van Njord kunnen alleen van de winst worden afgehouden als Gyas tien punten pakt en de Leidenaren niet eens een plek bij de top-8 kunnen bemachtigen. Een scenario dat verre van waarschijnlijk is.

©NLroei, 21-6-2016