Mantel en Van Dorp verslaan met Washington een Duitsland-acht

Algemeen Wedstrijden

De universiteitsacht van Washington met aan boord Simon van Dorp en Michiel Mantel won zondag van een ploeg uit de Duitse bondsselectie. Dit gebeurde tijdens de zogeheten Windermere Cup, al 33 jaar de traditionele opening van het vaarseizoen in Seattle, waarbij kosten noch moeite gespaard wordt.

Jaarlijks worden zowel een mannelijke als een vrouwelijke internationale topploeg ingevlogen om het op te nemen tegen de laatste jaren sterk presterende universiteitsploegen uit de stad. Zo won de Nederlandse vrouwenacht vorig jaar nipt van Washington, die allerlei internationale toptalenten aan zich hebben verbonden.

Deutschland Achter
Voor deze editie werd bij de mannen de legendarische Deutschland Achter – al jaren toonaangevend in het achtenveld – uitgenodigd. Zij lieten de eer echter aan een tweede groep. “De roeiers zijn allen professional en zitten tegen de eerste acht aan. De slag uit de vierzonder van Rio de Janeiro was erbij en ook een aantal jongens met U23-medailles”, aldus Mantel.  

Start
De race was volgens hem uniek om mee te maken. “We hadden bij de sprint een dag eerder een slechte start, dus we waren erop gebrand dat nu beter te doen. Dat lukte goed en we pakten een goede voorsprong in de eerste 750 meter. De opdracht was toen om die voorsprong te behouden.”

Kabaal
Volgens Mantel lukte dat bijzonder goed. “Vooral de laatste 500 meter was bizar. Vanwege het kabaal van alle mensen aan de kant hoor je de stuurman niet meer. Die gaf de eindsprint vervolgens maar aan met klappen op de boot. Het thuispubliek deed de rest. Ik denk dat we de Duitsers echt hebben overrompeld met onze sterke start.”

Selectie
De roeier van Willem III moest net als ploeggenoot Van Dorp vorig jaar nog genoegen nemen met een plek in de tweede acht. “Ik heb eerst twee maanden in de tweede boot gezeten. Een paar weken terug mocht ik het in de topboot proberen en sindsdien zit ik op de boegplek. Onze groep is dusdanig goed dat er altijd een mogelijkheid is dat je je plek weer verliest. Maar we zitten inmiddels zo dicht op de nationale kampioenschappen dat de kans steeds kleiner wordt dat er wordt gewisseld.”