NLroei eerstejaars: Eerste Pelargos eerstejaarsacht boekt eerste zege

Algemeen

Pelargos is jong (17) en nog aan de kleine kant. De zware vrouwen ervan begonnen dit seizoen aan een ambitieus avontuur. Voor het eerst lag er een eerstejaars Haagse vrouwenacht op het water. Gestaag was de opmars. Na een negende plaats, werden de vrouwen achtereenvolgens vijfde, derde en tweede. Gisteren werd bij de ZRB de eerste overwinning geboekt.

“Aan het begin van het jaar kwam het idee om in een acht te starten. Er was toen de nodige twijfel over of dat een goed idee was”, vertelt bemanningslid Nina Dorigo. “Onze coach was er super zeker over. Bij de Winterwedstrijden hadden we nog maar twee keer gezamenlijk getraind. We roeiden er met de gedachte ‘het is lachen als we geen laatste worden.

Eerste acht
De vrouwen werden negende en scoorden daarmee direct een eerste klassementspunt. Dorigo: “Dat maakte ons enthousiast. Toen het daarna steeds beter ging, kregen we ontzettend veel wilskracht. We zijn als een malle gaan trainen en hebben een goede mentaliteit ontwikkeld. Voor ons als kleine vereniging is het heel vet dat we onze eerste eerstejaarsacht ooit zo kunnen neerzetten.”

Goedmaken
De Pelargosploeg had in Tilburg wat goed te maken. “We waren vijfde geworden en dat was niet helemaal wat we hadden bedacht van tevoren. Het voelde ook niet goed”, blikt Dorigo terug. “Gisteren hebben we ons daarom even goed boos gemaakt. We hebben laten zien wat we kunnen.” In de race van zaterdag hebben de vrouwen veel geleerd volgens de roeister. “Zaterdag was wennen. We wisten zondag wat ons te wachten stond op deze baan.”

Aanvallen
“Bij de voorrondes hadden we wel een goede race. Zo goed dat we opeens eerste bleken te zijn”, verhaalt Dorigo. “Toen dachten we ‘ja shit, nu gaan we hem doortrekken ook’. En dat hebben we gedaan. De benen zaten eronder en we zijn met volle overgave gaan aanvallen.”

Doeltreffend
Bij de lichte mannenachten werd de Nereushegemonie doeltreffend doorbroken door Skadi. “Hier gingen we voor en eerste worden is wat we wilden”, duidt slag Nils de Haan de uitslag. “Het was een goede race. We hebben de laatste tijd veel stappen gezet. Met name op het gebied van de catch, maar ook op het gebied van de ploegband en mentaliteit.”

Finale
Ook de Rotterdammers hadden geen vlekkeloze start in de race naar punten. De Haan: “Bij de trial zat ons roertje vast. Maar we hebben toch een plaats in de finale gekregen. We zijn sterk in het omgaan met tegenslagen, dat hebben we vandaag bewezen”, concludeert De Haan.

Koppen
In de aanloop hebben de Skadianen gefocust op doorstarts. “Dat kwam in de trial goed van pas, we zaten er goed met onze koppen bij. Mede omdat we dat goed deden hebben we ons verlies met het vastzittende roertje kunnen beperken.” Ook de afstand werd door De Haan als leuk ervaren: “Een 1500 meter pak je niet zozeer anders aan dan een 2000 meter, maar de wetenschap dat het anders is, maakte het leuker.”

Strijd
Bij de zware mannenachten duurt de strijd tussen Laga en Nereus voort. Na twee Laga-overwinningen waren het de Amsterdammers die tien punten meenemen uit Tilburg. Bij de lichte vrouwendubbelvieren kwam Okeanos net als twee weken geleden als eerste over de finishlijn.