Award van roeifederatie voor Concept2-broers

Algemeen

Bij World Rowing kijken ze niet op een Awardje meer of minder. En het lijkt erop dat opperfederatiebaas Jean-Christophe Rolland zelf een groot liefhebber van de Concept2-ergometer is. Hij deelde aan deze firma een Distinguished Service to International Rowing Award uit. Vrij vertaald is dat een innovatieprijs. En eerlijk is eerlijk: Pete and Dick Dreissigacker – de oprichters van Concept2 – hebben twee belangrijke roei-innovaties op hun naam staan. Namelijk hun ergometer én riemen met de zogenoemde big blades.

Dat wil zeggen, de Noor Einar Gjessin bouwde in de jaren zeventig van de vorige eeuw als eerste een (kostbaar) apparaat waarop een ergometertest kon worden uitgevoerd. Maar Concept2 zorgde ervoor dat de ergometer bereikbaar werd voor vrijwel alle roeiers. Als testapparaat, maar ook voor trainingen. Misschien is de grootste verdienste dat er vooral miljoenen niet-roeiers mee in aanraking kwamen. De Nederlander Cas Rekers van Rowperfect ontwikkelde op zijn beurt de Concept2-machine weer verder door. Zijn vinding kennen we tegenwoordig onder de handelsnaam RP3.

(tekst loopt door onder afbeelding)

De ‘Gjessin’

Maar naast de ergorevolutie ontketenden de Willie Wortels-broers er nog eentje. De symmetrische Macon-bladvorm namen ze figuurlijk op de schop en zo ontstond de big blade, die in Nederland aanvankelijk ook wel hakbijl werd genoemd. Het werkt ongeveer als volgt, door minder slip in het water ten opzichte van de ‘Macon-tulpjes’ ga je er harder mee. De Nederlandse roeibond deed die riemen aanvankelijk af als troep. Het gebrek eraan droeg in 1992 bij aan teleurstellende olympische prestaties. De Nederlanders stonden in Spanje een tikje voor joker met hun tulpjes, een groot deel van de tegenstanders roeide al maanden met big blades. Tegelijkertijd was dat een keerpunt in de vaderlandse roeihistorie, zo bleek uit een interview met René Mijnders. NOCNSF ging het roeien veel steviger ondersteunen.