Wereldtopper Maarten Hurkmans open over zijn biseksualiteit

Algemeen

‘‘Iedereen die mij kent zal zeggen dat ik echt sta voor wie ik ben. Ik ben vrij aanwezig, mijn humeur is altijd direct van mijn gezicht af te lezen. En ik ben soms niet te harden in de ochtend. Ik ben ook biseksueel, iets dat ik beschouw als een belangrijk deel van mezelf.’’ Dat schreef Maarten Hurkmans afgelopen maandag in een openhartig bericht op Instagram. [su_quote]Maak NLroei mede mogelijk. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]Het was voor de Holland Acht roeier niet zijn coming out. ‘‘Mensen om mij heen wisten het al. Het was wel voor het eerst dat ik het zo publiekelijk naar buiten bracht. Ik wilde al een tijdje zoiets doen, maar ik moest er nog even over nadenken over hoe precies,’’ vertelt Hurkmans. Zijn seksualiteit was het voor hem niet echt een big deal. ‘‘In mijn opvoeding en omgeving was het nooit een probleem, het was gewoon normaal om bi te zijn.’’

Eng
Toch blijft het volgens hem hoe dan ook altijd spannend om te delen. Eng zelfs. ‘‘Ik kwam er later pas achter, ik heb er lang over gedaan om het voor mezelf uit te vinden. Toen ik er eenmaal voor mezelf uit was, wilde ik het graag meteen vertellen, klaar.’’ Maar Hurkmans realiseert zich dat dat niet voor iedereen zo relatief eenvoudig gaat.

Rolmodel
Hij hoopt misschien een rolmodel te kunnen zijn voor anderen die er juist wel mee in hun maag zitten. ‘‘Er zijn toch veel vooroordelen over mensen die niet hetero zijn. Ik val niet echt binnen het stereotype, maar wat bij betreft, maak mij maar een voorbeeld: ik ben groot, sterk, zit in een nationaal sportteam, en ik ben biseksueel.’’

Stigma
Er zijn maar weinig topatleten die zo open zijn over hun seksuele geaardheid als Hurkmans. ‘‘Er heerst zeker een bepaald stigma over,’’ zegt hij. ‘‘Ik denk dat mensen toch bang zijn anders beschouwd te worden. Minder mannelijk, minder strijdlustig, minder goed in sport. Bang voor negatieve reacties en om anders behandeld te worden en daardoor kansen mis te lopen.’’

Roeicommunity
Toch ervaart hij de roeiwereld niet als lastig om uit de kast te komen. ‘‘Ik denk dat het roeien wel open is, het is een fijne community. Vergeleken met andere sporten maakt dat het denk ik makkelijker. Over het algemeen zijn er toch vrij weinig atleten open over, maar in mijn beleving is het bijna nooit een groot probleem binnen het roeien. Maar het blijft wel altijd een drempel, iets waar je overheen moet komen.’’

Dit stond in het bericht dat Hurkmans op zijn Instagram plaatste:

Are you your unapologetic self? ⠀

Everyone that knows me will say that I’m very unapologetically me. I have a clear presence, you can always read my mood straight of my face, and I can be the absolute worst morning person. I am also bisexual, something that I consider to be an important part of who I am.⠀

For many people, sexuality is not something to consider much. However, for many LGBTQ+ people, a lot of time and anxiety can go into discovering, accepting and reconciling themselves with their sexuality. I am very lucky to have been brought up by amazing parents in an open and accepting environment, and luckily, I have never experienced my sexuality as much of a burden. Not everyone shares my experience though.

It can be hard to come out, especially in sports. Not many elite athletes identify as LGBTQ+ and there are few role models to look up to and show that it doesn’t matter and it’s nothing to be ashamed of. I am 2.01m, 110kgs, proud of who I am, and I row at the elite level. To many, I do not fit the stereotype, but I do want to be an example to anyone that feels like they can’t be their true self.

Identifying as part of the LGBTQ+ community does not make you less masculine, or able to compete and win. In the end, we all line up at the same starting line with the same anticipation as we endure those final minutes before the start. Equally tense and ready for the green light.
#pride