Olympiër Wiersum peilt mening over wedstrijdprogramma

Wedstrijden

Peter Wiersum heeft twijfels bij de wijze waarop de bond het nieuwe wedstrijdprogramma enquêteert. De pas afgezwaaide stuurman van de Holland Acht en huidig professioneel coach bij Skøll, schroefde daarom zelf een enquête in elkaar en zette die online.

De roeibond stuurde deze week een enquête naar alle studentenclubs om de nieuwe wedstrijdopzet te evalueren. Coaches en roeiers worden gevraagd deze in te vullen, waarna de resultaten komend weekeinde bij de Slotwedstrijden met de verenigingsvertegenwoordigers besproken worden.

Vooruitgang?
“Het probleem van de bondsenquête is vooral dat het voorbij gaat aan de vraag of de wijzigingen in zijn geheel een vooruitgang zijn of niet. Dat lijkt mij de allerbelangrijkste vraag die je moet stellen en moet het beginpunt zijn van een verdere analyse”, vindt Wiersum. Daarnaast meent hij dat er in de bondsenquête vooral gevraagd wordt naar situaties die ook afgeleid kunnen worden uit de inschrijvingen. “Via time-team.nl kan je bijvoorbeeld prima uitvinden dat er amper behoefte is aan dubbelviervelden.”

Puntensysteem
Na overleg met collegacoaches, maakte hij zelf een nieuw enquêteformulier. Hierin komt onder andere aan bod of het nieuwe puntensysteem een toegevoegde waarde is en op welke manier er in de toekomst het beste punten kunnen worden uitgedeeld. “Ook wil ik graag weten of het teruggaan naar drie klassen moet worden behouden of dat er niet alsnog een soort nieuwelingendivisie moet worden uitgeschreven.”

Prioriteiten
Een van de problemen is dat de wedstrijdweekenden overvol zijn. Daar heeft het nieuwe systeem met het uitschrijven van eerstejaar-vier-velden en developmentdubbeltweeën weinig aan veranderd. “Als er sprake is van het schrappen van velden, is het handig als in de evaluatie ook komt te staan welke men het liefst zou opgeven. Dat geeft belangrijke informatie”, aldus man die de Holland Acht naar brons stuurde.

Enquête
De door Wiersum opgestelde enquête is hier te vinden. Iedereen kan deze tot aanstaande vrijdagavond 20:00u invullen. De resultaten ervan zullen op NLroei bekend worden gemaakt. De enquête van de KNRB staat hier.

©NLroei, 28-6-2017