NLroei eerstejaars: “Het doel was anderen geen vertrouwen geven”

Algemeen

De zes best presterende eerstejaarsploegen waren uitgenodigd voor een direct duel bij de Holland Bekerwedstrijden. Vooral de zware mannenachten maakten er een spannende wedstrijd van, met als inzet louter de eer. Gyas versloeg Nereus nipt, na strijd.

“Het doel was anderen geen vertrouwen in zichzelf geven”, zegt stuurvrouw Ledi Hopman. Puntenwinst zou de ploeg niet behalen dit weekeinde, dus het ontmoedigen van anderen zou een mooie winst opleveren voor de slotrace volgend weekeinde. Hoewel de Groningers wonnen, is de ploeg zelf matig tevreden. “Het ging niet zoals gewenst”, zegt nummer vier Marc van der Spoel. “We hielden goed stand, maar de start was te traag en het tempo lag laag.”

Snoek
Dat de mannen beter kunnen beaamt ook hun stuurvrouw. “De roeiers waren bang om te snoeken.” Van der Spoel wist dat ook. “In een voorafgaande training hadden we een flinke snoek geslagen, dat wilden we niet nog eens. Het resultaat was dat we behouden aan het roeien waren.” Hopman ziet daar ook wel iets positiefs in: “We hebben bewezen dat we met slecht roeien ook kunnen winnen. Dat geeft een tweeledig gevoel bij deze overwinning.”

Koel
Het zware mannenklassement is nog alles behalve beslist. Gyas en Laga gaan met gelijk puntenaantal aan kop. “Maar als we zorgen voor een ‘goede houding en benen plat’ dan kunnen we het winnen. We zijn wel zenuwachtig, maar dat zijn we niet voor het eerst. En ik ben blij dat we tegen Nereus streden en concurrent Laga verder achter ons hielden”, aldus Hopman. Laga eindigde als vierde zondag.

Reken-je-rijkshow
Ook Van der Spoel heeft vertrouwen in de NSRF. “We doen niet aan een ‘reken-je-rijkshow’, waar ook onze coaches steeds voor waken. Maar we weten wel dat we het kunnen. Het is een kwestie van onze kop koel houden en gebruikmaken van onze killermentaliteit.” HollandBekerrivaal Nereus vormt volgende week geen grote bedreiging als het gaat om het klassement. De Amsterdammers staan derde met acht punten verschil.

Vrouwenachten
Bij de zware vrouwenachten maakte Okeanos het zondag minder spannend door met een marge van bijna zes seconden te winnen. In het klassement staat de thuisploeg op twee punten achter Laga dat tweede werd. Met diezelfde uitslag volgende week zouden beide ploegen evenveel punten behalen in het eindklassement en beide drie overwinningen hebben. Nereus volgt op de derde plaats, daar weer een punt achter.

Verschillen
“We zullen volgende week proberen zo goed mogelijk voor de dag te komen, maar dat zullen Laga en Nereus ook doen”, blikt Okeanoscoach Michiel Maas vooruit op de ongetwijfeld spannende apotheose. “De verschillen zijn klein, we hebben allemaal onze foutjes gemaakt, blessures, pech en geluk gehad. Hopelijk kunnen we een race op waarde varen en dan zien we wel hoe het afloopt.”

Uitgerust
Om goed voor de dag te komen, is het voor Okeanos belangrijk om uitgerust te zijn en de neuzen moeten dezelfde kant op staan. “In zo’n laatste week kun je niet veel meer doen dan dat”, vindt Maas. “Blije roeiers presteren nu eenmaal als de besten. We hebben er zin in, hebben vertrouwen in wat we kunnen en het is aan de andere om te laten zien dat ze beter zijn.”