Inge Janssen: “Het is leuk én jammer dat je keuzes moet maken”

Algemeen

Bij de Ladies Trophy op de Bosbaan gaf Inge Janssen haar concurrentie gisteren geen schijn van kans. Vanaf het moment dat ze haar boegpuntje voor die van haar Duitse rivaal Constanze Duell drukte en de koppositie overnam, was het voor de rest gedaan.

“Het voelde oud en vertrouwd”, zegt Janssen over haar race. “Ik roeide zoals ik dat een paar jaar geleden ook deed: sterk starten, harder gaan en dat vasthouden. Met die opbouw maakte Janssen gisteren het verschil. “Dat heb ik in de skiff de laatste tijd minder gevoeld. Ik ben blij dat de basis weer terug is en dat ik ook nog harder ga dan ik ooit deed.”

Karakter
Niet alleen won Janssen de trofee, ook favoriet uit Nieuw-Zeeland Emma Twigg werd verslagen. “Dat is mooi, maar ergens ook wel een beetje een vals beeld”, vindt Janssen. “Twigg heeft sinds de kerst niet meer in een skiff gestart. Ik vind het gedurfd dat ze wel startte dit weekeinde, maar met geringe voorbereiding een wedstrijd winnen zou ook vreemd zijn. In ieder geval heeft ze extra karakter aan de wedstrijd kunnen geven door wel aan de start te verschijnen.”

Henley
De afgelopen maand heeft Janssen haar zinnen gezet op de Henley Royal Regatta, die volgende week plaatsvindt. “Ik wilde dit jaar wat rustiger aan doen en per se naar Henley, dat is me nog nooit gelukt”, zegt Janssen. “De Holland Beker heb ik steeds gezien als een goede voorbereiding. Op die combinatie heb ik me gefocust.”

WK
Na Henley gaat de blik vooruit naar de WK in Sarasota. Luzern slaat de Orcaroeister over. “Als je de Holland Beker en de Henley hebt gestart, wat ben je dan in Luzern nog waard?” vraagt ze zich hardop af. Vanaf volgende week zal Janssen de skiff voorlopig links laten liggen en wederom een vast deel van de dubbelvierbemanning gaan vormen. In dat boottype zal zij bij de WK in september aan de start verschijnen. “We hebben in dat nummer veel opgebouwd. Daar plukken we onze vruchten van”, vindt Janssen.

Vrijheid
De vrijheid die het skiffen met zich meebrengt was de afgelopen weken wel prettig, vindt Janssen. “Het is was, mede door mijn werk, even fijn om mijn plannen helemaal zelf te kunnen indelen. En als het dan ook nog loopt is helemaal mooi.” Toch verwacht Janssen de komende vier jaar niet dat ze een seizoen zal skiffen. “We gaan met de hele scullgroep wel bekijken wat onze opties zijn en wat er hard gaat. Maar ik heb niet echt de ambitie voor een skiffseizoen.”

Keuzes
Janssen roeide in 2013 een volledig seizoen solo. “Daar heb ik veel ontdekt wat ik echt kan”, blikt Janssen terug. “Maar dat geldt natuurlijk ook op een andere manier voor de dubbelvier. Het is mooi om samen ergens naartoe te werken en dat gaan we deze zomer doen. Daar heb ik ook zin in. Het is eigenlijk leuk én jammer aan het roeien dat je keuzes moet maken tussen verschillende nummers om ergens goed in te ontwikkelen. Eigenlijk is alles erg leuk.”