Wind teisterde Holland Beker

Wedstrijden

De wedstrijden van de Koninklijke Holland Beker, die deels ook in het teken stonden van nationale kampioenschappen, werden afgelopen weekend geteisterd door harde tegenwind. Zelden zijn er wedstrijden op de Bosbaan geroeid die zo lang duurden. Ondanks dat was er zeker een aantal boten dat zich profileerde.

Zaterdag kwam de net gevormde vierzonder met Bram Schwarz op slag voor het eerst in actie. Het leverde meteen een nationale titel op al was het verschil met een vier van de gebroeders Rienks met ruim vijf seconden niet enorm groot. Opgemerkt dient echter wel meteen te worden dat de schuine wind op de baan voor boeiverschillen zorgde. Op zaterdag lag men het beste in baan 1 en een dag later was het precies omgekeerd. Hoe de tijdsverschillen tussen de ploegen precies te moeten duiden, was een lastige opgave.

Fairness
De organisatie besloot zondag dan ook alle velden eerst in time-trial te laten verroeien. De daar snelste ploegen lagen vervolgens in de finales in de beste banen. Qua fairness de juiste beslissing, maar voor de toeschouwers was er minder aan. Gevolg was dat bijna elk veld als een waaier binnen kwam, inclusief enorm grote verschillen, die soms wel opliepen tot een minuut tussen de winnaar en nummer zes.

Dubbels
In de dubbeltwee waren Groningers Luuk Adema en Melvin Twellaar weer oppermachtig. Ze lijken met hun toegenomen snelheid op een medaille af te stevenen bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar, over een kleine maand in Polen. Lichtgewichten Damion Eigenberg en David Kampman pakten een titel en lijken ook nog aanspraak te maken op her toernooi in Poznan. De net geselecteerde dubbeltwee van Roos de Jong en Lisa Scheenaard roeide bijna in een row-over naar de titel, zo ver lagen ze voor. Ilse Paulis en Marieke Keijser waren in het lichte veld zelfs sneller en versloeg de potentiële onder 23-boot van Marike en Martine Veldhuis ruimschoots.

Vieren
De vrouwenvier stond nog in het teken van een selectie. Zaterdag behaalde het kwartet Brandsma/Bas/Verburgh/Wielaard de nationale titel, zondag won de ploeg met Hermijntje Drenth op de plaats van Bas de race in hetzelfde veld. Alleen was de winst op de Deense boot nu wat kleiner. De dubbelvier van de bond, het absolute vlaggenschip, maakte zondag indruk met een grote overwinning op een lichte Deense ploeg en een gelegenheidsboot van Keijser, Paulis, Bouw en Beeres.

Achten
Ook de vrouwenacht voldeed aan de verwachting met een ruimschootse winst. Opvallend genoeg eindigde het universiteitsteam van Iowa op de tweede stek, vlak voor de vrouwen van Project 2020 die wel op de minder gunstige baan 3 voer. Het octet voor het WKU23 viel tegen met een vierde plaats op ruime afstand van de eerste boten. Bij de mannen achten ging de titel naar de ploeg die is aangewezen voor de FISU WK bestaande uit roeiers van Skadi, Gyas en Vidar.

Rienks
In het bijprogramma lieten Rik en Ralf Rienks nog een keer van zich spreken. Zij wonnen de tweezonder, onder andere voor de nationaal kampioenen van Triton, Kaj Hendriks en Harold Langen. Ondanks hun goede optredens valt het tweetal net buiten de boot voor de wereldbekers. Ralf maakt echter nog kans op een SB-boot. Bondscoach Ronald Florijn zal deze komende weken gaan formeren. Lichtgewicht Obbe Tibben stapte in de boot met de in Amerika studerende Bart Roovers, die in 2016 nog tijdelijk deel uitmaakte van de olympische lichte vier. Het duo was nog niet op gewicht en kon het zware veld nog geen vuist maken.

Alle uitslagen staan hier.