Development: “Het was nu of nooit”

Wedstrijden

Anders dan anders vond bij de Holland Beker de slotstrijd plaats van de developmentklassementen. Het meest spannende gevecht was gaande bij de dubbeltweeën van de lichte vrouwen; Triton, Euros en Phocas/Saurus lagen slechts enkele punten uit elkaar en hadden objectief gezien allen kans om de bokaal binnen te halen. Die eer viel de Utrechters ten deel.

“Het was een van de langste races, we waren er bijna negen minuten mee bezig”, is de eerste reactie van Tritonslag Fieke Verhaaf. “Het was moeilijk water en daardoor overleven in plaats van mooie roeihalen maken.” Uiteindelijk kwamen zij slechts 0,9 seconde eerder over de eindstreep dan Euros. “En dat met meer snoeken dan halen, heftig dat dit het klassement heeft besloten”, voegt boeg Inez den Hond eraan toe.

Constant
De blauwe vrouwen hadden weinig last van de spanning. “Het gaf wel iets kalms dat je van tevoren wist dat dit het laatste weekeind was. Dat het nu of nooit is.” De ploeg heeft een vrij constant seizoen gevaren met een aantal tweede en derde plaatsen en drie overwinningen. Toch voelt het voor de roeiers niet helemaal constant. De eerste wedstrijden waren nog een beetje inkomen”, geeft Den Hond toe. “Na een tweede en een derde plaats aan het begin vonden we dat er iets moest veranderen. Toen hebben we gewisseld van opstelling”, zegt Verhaaf. “Dat heeft voor ons goed uitgepakt.”

Wapen
De overwinning van de zware mannenvieren ging dit weekeind naar Laga. De bokaal werd echter in de wacht gesleept door het als derde finishende Aegir. “In de finale hadden we een klein beetje pech met onze baan”, vindt Aegirslag Bas Fluitman. “Laga kon net een betere race neerzetten waardoor zij wonnen.” De Groningse vier was wel snel uit de startblokken. Fluitman: “Dat is al het hele seizoen ons wapen. Bij de ZRB kwam dat ook wel van pas.”

Jammer
Wel het klassement winnen, maar niet de laatste wedstrijd is wel een beetje jammer, vindt Fluitman. Zijn ploeg won drie races dit seizoen. Vanaf de Damen gingen de mannen goed. “Dat was een verrassing. Bij de Hollandia kwam het allemaal nog niet zo goed uit de verf. We hebben toen wat gewisseld in de opstelling en toen wonnen we ineens.”

Ruimte
Bij de zware vrouwenvieren leek Nereus met vier overwinningen op rij goed op weg het klassement binnen te halen. Bij de laatste wedstrijden zijn zij door Laga geëvenaard. De ploegen delen de buit, met elk 54 punten. De lichte mannen van Njord lieten geen ruimte voor anderen. Zes uit zes races werden gewonnen en daarmee vanzelfsprekend ook de bokaal.

Vuur
De toekomstplannen in het roeien van de Tritonvrouwen lopen tot aan de NSRF. “We gaan dan nog een keer samen de boot in om een mooi seizoen af te maken.” De mannen van Aegir gaan ook de boot in, maar dan gecombineerd met Laga in een elite-acht. Dat hebben zij overigens al eerder gedaan. “Wij gaan de FISU-acht het vuur aan de schenen leggen”, aldus Fluitman.