Alles nog mogelijk na eerste dag

Voorpagina Wedstrijden

Aan de resultaten van de eerste dag bij de Wereldkampioenschappen roeien vallen nog weinig conclusies te verbinden.

De meeste ploegen wisten zich keurig te plaatsen voor de halve of kwartfinale maar of het straks uiteindelijk goed genoeg is voor olympische kwalificatie, finaleplekken en/of medailles is zeker nog maar de vraag. Het spits werd afgebeten door Amber van Zomeren in de niet-olympische lichte vrouwen skiff. Na een overweldigende eerste 500 meter waarin ze een gat sloeg met favoriet Beltrame uit Brazilië viel ze ver terug. “Ik had niet het gevoel dat ik te hard startte maar toch was ik ineens flink verzuurd. De volgende race zal ik meer moeten doseren” aldus de roeister van Willem III die voor het eerst uitkomt op het hoogste niveau.

Hoogtepunt van de dag was de winst van de twee-zonder van Olivia van Rooijen en Ellen Hogerwerf. Het duo dat dit toernooi ook in de acht uitkomt, was erop gebrand de herkansing te ontlopen en dat kon alleen via winst. Het verschil met de Roemeense vrouwen bedroeg uiteindelijk slechts 0,06 seconden. Extra detail is dat de Roemenen ook dubbel starten en deze week dus wel nog een keer extra de baan over moeten gaan. “De race ging prima en voelde onder controle. Op het eind werd het nog wel spannend maar we hebben niet meer gedaan dan nodig” zei Van Rooijen na afloop met een klinkslag.

Met de mannen twee van Mitchel Steenman en Roel Braas kan het nog alle kanten op. Weliswaar plaatste het duo zich met een tweede plek en een tweede totaaltijd gemakkelijk voor de kwartfinale, toch was het nipte verlies op de Italianen en de nipte winst van Frankrijk vermoedelijk niet ingecalculeerd. Steenman relativeerde het resultaat. “We hadden natuurlijk liever gewonnen maar we zijn in elk geval blij dat we niet derde zijn geworden, dat kan later slecht uitpakken.” De Rotterdammer doelt daarmee op de loting voor de kwart- en halve finale die liever niet al te zwaar moet zijn

De lichte dubbeltweetjes kenden vergelijkbare races. Met twee tweede plaatsen kwalificeerde beiden boten zich gemakkelijk voor de kwartfinale. Toch hadden zeker de Muda’s liever gewonnen. In een veld met zes voorwedstrijden is het in verband met de latere loting erg belangrijk deze te winnen, anders kom je straks in de halve finale vermoedelijk drie heatwinnaars tegen. Griekenland bleek verrassend genoeg te goed, terwijl wel van het sterk geachte Denemarken werd gewonnen.

Voor Maaike Head en Ilse Paulis ligt alles ook nog open. Hun tweede plaats achter het sterke Zuid-Afrika was zeker niet slecht maar wat het waard is zal vermoedelijk straks in de kwartfinale blijken. De verschillen in dit veld zijn vooralsnog bijzonder klein.

In een van de laatste races van de dag liet de mannen vier-zonder zien goed in vorm te zijn. Australië, winnaar van Luzern, werd het vuur aan de schenen gelegd, maar helaas was het uiteindelijk net niet goed genoeg voor de winst en plaatsing voor de halve finale. “We zijn zeker tevreden, alleen niet helemaal over de derde 500 meter. Daar hebben we al flink aan gewerkt maar moet nog beter” vertelde boegroeier Langen.

Lisa Scheenaard eindigde in haar heat als derde en gaat door naar de kwartfinale. Met haar tijd lijkt nog alles mogelijk met betrekking tot een plaats in de halve eindstrijd.