Inge Janssen: “We hebben volle bak gevaren, maar niet volle bak loco”

Uitslagen Voorpagina Wedstrijden

De eerste dag van de Worldcup in Luzern is niet onverdienstelijk verlopen. Van de tien startende boten zijn er negen door naar de halve finale. De Holland Acht, de vrouwendubbelvier en Stef Broenink in de skiff waren allemaal de snelste in hun race.

Vrouwendubbelvier
De vrouwendubbelvier die vorig jaar nog WK-brons pakte, roeide steevast op kop in hun heat. “We hadden meteen een goede start,” zegt Inge Janssen. “We hebben volle bak gevaren, maar niet volle bak loco.” Ze blikt vooruit naar de finale. “Het wordt een spannende pot. Maar als we erin gaan zoals vandaag komen we echt mee met het veld. Maar iedereen in de finale maakt nog kans. Vooral de Australiërs zullen aan willen vallen.”

Holland Acht
De Holland Acht voer een zogenaamde ‘race for lanes’. Toch heeft het octet de show weten te stelen, het lukte ze om de race te winnen en met name de sterke Duitse en Amerikaanse achten voor te blijven. “De Amerikanen lagen na 1000 meter eerste en zijn daarna uitgezakt dus we weten ook niet wat zij straks nog kunnen,” zei Boudewijn Röell.

Duitsers
Overmoedig worden de mannen niet. “De vlag hangt nog niet uit. Dit is nog maar een voorronde en zondag kan er in de finale nog van alles gebeuren. De Duitsers verliezen niet graag, dat bleek ook uit hun eindsprint.”

Skiffeurs
Zowel Lisa Wörner als Mirte Kraaijkamp roeien de halve finale in de lichte vrouwenskiff. Daar zullen ze elkaar niet direct treffen. Wörner heeft de beste papieren. Bart Lukkes plaatste zich via de herkansing en krijgt het lastig om de finale te halen. Stef Broenink komt in de halve finale onder meer de favoriet Mahe Drysdale tegen.

C-finale
Het was alleen de vrouwentweezonder van Karien Robbers en Aletta Jorritsma die zich niet konden plaatsen voor de halve finale. Zij zijn verstoten naar de c-finale. Robbers roeide viel eerder deze week op het Olympisch Kwalificatie Toernooi succesvol in bij de vrouwendubbeltwee.