Update: Worldcup II Ronde 1 – Negen boten gaan door

Uitslagen Voorpagina Wedstrijden

Nederland kwam op de eerste dag van de tweede Worldcup in Luzern met tien boten uit. De meederheid stoomt door en vier moeten herkansen.

Finales
De mannentweezonder van Roel Braas en Mitchel Steenman plaatsten zich direct voor de finale. Het tweetal moest na een paar keer stuivertje wisselen alleen de Britten voor zich dulden. Een tweede plaats was echter voldoende. De Holland vier lag al meteen op finalekoers door na het eerste deel van hun race als tweede door te komen. De laatste loodjes waren het best. In de tweede helft van de race voer de boot van Viergever stevig aan de leiding.
Ook de riogangers in de vrouwen dubbelvier lieten overtuigend zien hoe de vlag erbij hangt. Dit deed de vier door van kop tot staart vooraan te varen en met een kleine twee seconden voorsprong op Australië te finishen.

Race for lanes
De Holland Acht deed een race for lanes. Het vlaggenschip van de Nederlandse vloot vocht zich tijdens de race van een tweede naar de eerste plaats. Een mooie opsteker, maar zondag wordt het uiteraard pas echt spannend, als de finale plaatsvindt. Duitsland, Groot-Brittanië, Nieuw-Zeeland, Rusland en de Verenigde Staten finishten respectievelijk als tweede tot en met zesde.

Skiffeurs
Skiffeuse Lisa Wörner bereikte met een tweede plaats de halve finale van de lichte vrouwenskiff. Bij de zware mannen duwde Stef Broenink zijn skiff als eerste over de finish. Hij zal vrijdag om 15.30 uur uitkomen in de eerste kwartfinale.

Herkansingen
Tim Heijbrock nam na een blessure eerder dit jaar weer plaats in de lichte mannenvierzonder, in deze formatie plaatsten zij zich afgelopen zomer al voor de Spelen. De ploeg moest vandaag echter flink aan de bak in een spannende heat. Na 1500 meter viel de vier terug naar de derde plaats. Uiteindelijk finishte het viertal als vierde en roeit het de herkansing op zaterdag.

Kleine nummers
Een aantal herkansingen bij de kleine nummers. Karien Robbers en Aletta Jorritsma in de ongestuurde twee werden vijfde. Hen zien we vanmiddag om 15.05 uur terug in de herkansing, waar zij zich kunnen plaatsen voor de halve finale.
Bart Lukkes had een lastige race in de lichte mannenskiff. Ook hij werd vijfde en zal vandaag proberen om via de herkansing een halve finaleplaats te bemachtigen. Mirte Kraaijkamp reisde op eigen gelegenheid naar Luzern en werd derde in haar lichte vrouwenskiff. Voor haar is een derde plaats tijdens de herkansing genoeg voor een plaats in de herkansingen.

Update herkansingen:

Karien Robbers en Aletta Jorritsma
Karien Robbers en Aletta Jorritsma werden vieren bij hun herkansing. Het laatste deel van de race heeft hen de kop gekost, op de 1000 meter kwam het duo als snelste door. Met een vierde plaats kwam het tweetal nét tekort voor een plaats in de halve finale.

Stef Broenink
Stef Broenink werd tweede in de herkansing en dat is genoeg voor de halve finale. Hij kwam wat moeizaam uit de start, en lag na een kwart van de race vijfde. Die achterstand wist hij echter goed te maken. Alleen de Tsjech Ondrej Synek was hem de baas.

Mirte Kraaijkamp
De lichte vrouwenskiff van Mirte Kraaijkamp werd derde en dat is precies genoeg voor een plaats in de halve finale. Het was een constante race, de nummers één tot en met zes lagen in dezelfde volgorde als toen ze uit de start kwamen. Polen en Zwitserland werden eerste en tweede.

Bart Lukkes
Lichte skiffeur Bart Lukkes roeide als laatste van de dag een herkansing. Hij opende als tweede, vlak achter de Noor Sten Sture. In het tweede deel van de race kwam hij daar voorbij. In de slotfase werd hij echter nog ingehaald door de Peruaan Renzo Leon Garcia. De tweede plaats geeft hem een startbewijs voor de halve finale.