Eerstejaars lichte Nereusmannen diploos

Achtergrond Algemeen Voorpagina

De lichte acht van Nereus won de verkiezing voor beste eerstejaars ploeg van het jaar. De Amsterdammers domineerden het hele seizoen. Opmerkelijk: van de twaalf roeiers die indertijd werden ingeselecteerd, roeit op één na iedereen nog steeds.

De enkeling die afhaakte, heeft volgens coach Tobias Ammann een goede reden. “Het was de bedoeling dat ze met zijn twaalven door zouden gaan, maar Jaap Schuurmans kreeg vlak voordat we begonnen het aanbod om in een professioneel team te gaan schaatsen. Hij is nu fulltime shorttracker.”

Ondersteuner
Amman, die de ploeg bijna geheel in zijn eentje heeft gecoacht, rolde min of meer er vanzelf in. “Eigenlijk zou Frans Goutier de hoofdcoach worden en ik één of twee keer per week erbij zijn, maar Frans trok zich vlak voor de definitieve selectie terug. Toen heb ik het maar overgenomen.” De voormalige lichte roeier is bescheiden over het succes. “Ik zie mezelf meer als ondersteuner dan dat ik er verantwoordelijk voor ben. Als coach geef je tips, maar de roeiers doen het.”

Wedstrijdploeg
Als reden voor de zegereeks noemt hij echter onder andere toch de coaching. “Niet zozeer door mij, maar ook door anderen aan wie ik veelvuldig advies heb gevraagd. Diederik Simon heeft bijvoorbeeld een keer mee geroeid. Dat heeft enorm geholpen.” De tweede reden die Ammann aanhaalt gaat over de jongens zelf. “Het was een echte wedstrijdploeg die onder spanning uitstekend presteerde. Het is kenmerkend dat we geen enkele keer een dip hebben gehad.”


Vierkamp

De vierkamp was volgens de coach daar een goed voorbeeld van. De ploeg werd na de eerste dag gediskwalificeerd omdat ze te laat aan de start verscheen. “Toen hebben ze echt indruk gemaakt. Ondanks de teleurstelling hebben de jongens laten zien dat ze toch de beste waren.” Het octet won de 750 meter met maar liefst vijf seconden voorsprong op de nummer twee en op de vijf kilometer was het verschil meer dan een halve minuut en werden ook nog eens alle zware achten ruim verslagen.

Henley
Het enige dat Ammann nog steekt is dat de ploeg er bij de Slotwedstrijden niet in slaagde het eerstejaars lichte Nereusrecord uit de boeken te roeien. “Om dat goed te maken, willen we met ongeveer dezelfde acht komend seizoen het iets snellere SA-record verbeteren.” Een ander doel is het winnen van het developmentklassement en eventueel zelfs deelname aan de Henley Royal Regatta. “Ik heb gezegd dat we dat gaan doen als ze 5.45 kunnen roeien. Volgens mij moet dat haalbaar zijn.”

©NLroei, 25-1-2015