Siegelaar: ‘Dit is mijn mooiste overwinning ooit’

Achtergrond

Olivier Siegelaar won gisteren als derde Nederlander de mannelijke versie van de Boatrace. De drievoudig olympiër verkeerde na de overwinning in euforische staat.

“Dit evenement is echt ongekend. Vooraf was ik kritisch en heb hier ook een zware tijd gehad om alles te combineren en de lange trainingen te draaien, zeker na het hectische olympische jaar. Maar het is het meer dan waard geweest. Je weet niet wat je mee maakt, zoveel spanning staat erop. Alles wordt zo breed uitgemeten in de media en bij de start zie en hoor je de duizenden mensen langs de kant. Vervolgens de helikopters van de televisie boven je hoofd. Zelfs de olympische finale stelt vergeleken hierbij niets voor. Ik raad elke roeiende student in Nederland aan dit te proberen. Als je dit in je jongere jaren doet, brengt dat zoveel ervaring mee. Dit is mijn mooiste overwinning ooit.”

Breken
De bronzen medaillewinnaar met de Holland Acht bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro probeerde met zijn ploeg de race snel te beslissen maar slaagde daar slechts ten dele in. “Ik herinner me eerlijk gezegd vrij weinig meer van de race. Het is als een roes voorbij gegaan waarbij ik enorm veel pijn heb geleden. Ik weet dat we een goede start hadden en snel voor kwamen. Dat was een lekker gevoel, zeker omdat Cambridge de eerste binnenbocht had. Ik had goede hoop dat we hen in de lange binnenbocht die we daarna kregen, konden breken.”

Kapot
De boot van Oxford bleef echter steken op een bootlengte voorsprong en de stuurman van Cambridge poogde venijnig dichtbij hen te komen om het ritme van de tegenstander te breken en te hopen op een misslag in de andere ploeg. “We bleven maar investeren, maar het betaalde steeds net te weinig uit. We moesten tot aan de finishlijn echt vol aan de bak om die voorsprong te behouden. Ik ben werkelijk waar nog nooit zo kapot gegaan.”

Tentamen
Dat hij vanochtend vroeg een tentamen moet maken deert hem weinig. “Ik ga dat zonder twijfel gewoon maken al vraag ik me af hoe ik dat ga doen. Ik heb nu al vier liter champagne op”, zegt hij lachend. “We hebben wel wat te vieren. Onze reserveboot heeft ook gewonnen. Het is voor iedereen een geweldige ontlading na al die spanning.” Met de winst heeft Oxford de totale stand op 82-80 in het voordeel van Cambridge gebracht.

©NLroei, 3-4-2017