Grapje van Tufte

Algemeen

Zaterdag maakte de Noorse zwaargewicht Olaf Tufte (40) op zijn Instagrampagina bekend dat hij na zes olympiades een punt achter zijn carrière zet. Hij zou zijn pijlen aanvankelijk nog gericht hebben op Tokyo 2020.

Gezien zijn leeftijd en cv klinkt het aannemelijk dat Tufte stopt. Hij begon zijn olympische loopbaan in 1996 in Atlanta, waar hij kleurloos in de b-finale van de vierzonders eindigde. Vier jaar later in Sydney was hij succesvoller in de dubbeltwee. Hij behaalde er zilver. Daarna ging hij skiffend verder, dat werd zijn koningsnummer. In 2001 werd hij voor het eerst wereldkampioen in dat nummer. In Athene betrad hij solo de hoogste olympische podiumtrede. Een titel die hij in Peking prolongeerde.

1 april
De laatste jaren is Tufte weer terug in de dubbeltwee, het nummer waarin hij zijn eerste successen boekte op de internationale podia. De beslissing om nu te stoppen was moeilijk, zo schreef de olympiër aanvankelijk maar wel in overeenstemming met zijn dubbeltweeganger Kjetil Borch, met wie hij in Rio deze zomer nog brons bemachtigde. Ploeggenoot Borch zou tegelijkertijd stoppen. Het bleek te gaan om een goed gelukte 1 aprilgrap: verschillende Noorse media namen het bericht massaal over.

Sushi
De veertien jaar jongere Borch maakte op hetzelfde moment op zijn Instagrampagina bekend ook te stoppen. Zondag onthulde het duo de grap. “Het zal lastig worden om volgend jaar een betere grap te maken”, schreef Borch. “Het is voor mij te vroeg om te stoppen. Ik heb begrepen dat de sushi in Tokyo zeer goed is en dat wil ik niet missen.”

Tokyoplannen
Tufte is minder zeker van zijn Tokyoplannen, maar stoppen staat nog niet in zijn vocabulaire. “Ik zeg niet dat ik Tokyo ga halen, maar ik ben ook niet van plan om nu te stoppen. Tot op het water”, schreef hij met een knipoog.