Scheenaard: “Ik deed mijn best zondag. En het lukte”

Algemeen

De vrouwenskiffhead werd gewonnen door Lisa Scheenaard. De Eindhovense deed er ruim 40 seconden korter over dan Marieke Keijser, die tweede werd. “Ik had de laatste tijd amper harde trainingen geroeid in de skiff”, vertelt Scheenaard over haar voorbereidingen op de Amstelrace over 7,5 kilometer.

Ze zit momenteel in de selectie van de dubbelvier, waarin ze recent veel heeft getraind. “Ik deed mijn best in de skiff zondag. En het lukte”, zegt ze nuchter. “Ik denk dat ik echt maar een derde van de trainingen in de skiff ben gestapt.” Ze bleek goed in vorm. “Het ritme was goed en ik had tijdens het racen niet het idee dat ik iets enorm bijzonders deed. Maar ik hoorde vanaf de kant wel dat ik in aan het inlopen was.”

Beter
Scheenaard merkt wel dat ze na verloop van tijd een betere skiffeuse is geworden. “Ik heb recent de silverskiff geroeid en ook de Hel van het Noorden ging goed. Maar de skiffhead voelde wel een stuk makkelijker dan mijn race bij de Hel.” Dat lag volgens de skiffeuse vooral aan een goede kadans: “Het ritme klopte, ik kon goed moe worden maar zonder boven mijn maximum te komen. Het ritme dat ik op een gegeven moment had kon ik vastzetten en de tempoteller bevestigde dat.

Dubbelvier
Vooral het grote verschil met Inge Janssen was opvallend, dat bedroeg ruim een minuut. “Ik denk dat zij zondag haar dag niet had en ik wel”, zo verklaart Scheenaard haar ruime voorsprong. Beide maken onderdeel uit van de selectie voor de dubbelvier. “Janssen vormt, samen met Nicole Beukers en Sophie Souwer, de vaste kern van de te vormen bemanning. Coach Josy Verdonkschot heeft gekozen voor een patroon met deze drie. Met hen wisselen Olivia van Rooijen en ik af om de boot compleet te maken. We kijken wat het best werkt en of het klikt als ik aansluit”, zegt Scheenaard over de selectie.

NK
De voorlopige pijlen van Scheenaard zijn dus gericht op een toekomst in de dubbelvier. Uitgangspunt in de selectie is dat er een boot wordt gevormd die mee kan doen om de medailles. “Als het goed is wordt de samenstelling nog voor de NK van eind april bekend”, zegt ze. “Bij de NK zullen we allemaal afzonderlijk in de skiff van start gaan. Wat ik daarna zal doen bij bijvoorbeeld de eerste wereldbeker of de EK, hangt af van de selectie.”

Impuls
Tussendoor helpt Scheenaard bij thuisvereniging Thêta om het roeien bij de eerstejaars vrouwen te voorzien van een positieve impuls door mee te fietsen en af en toe met ze in de boot te stappen “Het is tof om te zien dat ze super enthousiast worden als ik meedoe. Ik merk dat ik hen kan helpen met hun vertrouwen en hun ritme. En het vrouwenroeien in Eindhoven mag sowieso een goede impuls krijgen.”